Article_Top_970x250

AMERIČKI GENERAL PRIZNAO: Izdali smo Kurde

David Petraeus

AMERIČKI GENERAL PRIZNAO: Izdali smo Kurde

lis 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bivši direktor CIA-e i umirovljeni General američke vojske David Petraeus je rekao danas kako su SAD povlačenjem sa sjevera Sirije izdale svog dugogodišnjeg saveznika u borbi protiv Islamske države, sirijske Kurde. 

Bivši direktor CIA-e i umirovljeni General američke vojske David Petraeus je rekao danas kako su SAD povlačenjem sa sjevera Sirije izdale svog dugogodišnjeg saveznika u borbi protiv Islamske države, sirijske Kurde, prenosi Dnevni avaz.

Petraeus, koji je prethodno nadgledao vojne operacije u Afganistanu i Iraku, kritizirao je odluku predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojsku sa sjeveroistoka Sirije.

- Mislim da smo izdali i napustili kurdske partnere. Pretrpjeli su 10 tisuća gubitaka u pobjedi nad Islamskom državom. Ovo povlačenje nije mudar i duže vremena planiran potez s jasnim ciljem. Ovo je nagla odluka i povlačenje – rekao je Petraeus.

Također se dotakao Trumpove prethodne izjave da će napuštanje Sirije zaustaviti beskrajno dugi rat.

- Ovim se ne zaustavlja beskrajno dugi rat. Jedino ga možda prolongira, jer će se dati Islamskoj državi prilika za oživljavanje. Ovo je strateški neuspjeh – izričit je Petreus.

Dnevnik.ba

Tagovi: