Article_Top_970x250

Američki dužnosnik u povijesnom posjetu Tajvanu, Kina poslala vojne zrakoplove

Posjet Republici Kini

Američki dužnosnik u povijesnom posjetu Tajvanu, Kina poslala vojne zrakoplove

kol 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kina smatra Tajvan dijelom svoga teritorija i najavila je da će ga jednog dana pripojiti.

Dužnosnik američke vlade u ponedjeljak je hvalio tajvansku demokraciju i uspjeh otoka u borbi protiv koronavirusa na susretu s čelnicom zemlje tijekom povijesnog posjeta koji je Kina proglasila prijetnjom miru.

Ministar zdravstva Alex Azar je u Taipeiju u trodnevnom posjetu, najviše rangiranom posjetu nekog američkog dužnosnika od 1979. kada je Washington umjesto otoka priznao Kinu, prenosi Hina.

Do posjeta dolazi u trenutku kad odnosi SAD-e i Kine prolaze uspone i padove, a dvije se strane sukobljavaju oko niza pitanja od trgovine, preko vojnih i sigurnosnih pitanja do pandemije koronavirusa.

Kina smatra Tajvan dijelom svoga teritorija i najavila je da će ga jednog dana pripojiti.

Peking je osudio Azarov posjet i pozvao na njegovo otkazivanje.

Azar se u ponedjeljak ujutro susreo s predsjednicom Tsai Ing-wen koja zagovara priznanje otoka kao suverene države i koju prezire kinesko vodstvo.

"Reakcija Tajvana na covid-19 bila je među najuspješnijima na svijetu i to je priznanje otvorenoj, transparentnoj, demokratskoj prirodi tajvanskog društva i kulture", rekao je Azar Tsai.

Tsai je zahvalila na američkoj potpori nastojanju otoka da bude dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Peking blokira ostvarenje tih nastojanja.

"Političke računice nikad ne smiju biti važnije od prava na zdravlje", kazala je Tsai dodajući da "uvelike žali" zbog pekinške blokade članstva Tajvana.

Azar je odbacio kritike Kine zbog posjeta Tajvanu.

"Poruka američke vlade koju nosim je ona o potvrdi dubokog partnerstva SAD-a i Tajvana u pogledu sigurnosti, trgovine, zdravstvene skrbi i zajedničkih vrijednosti demokracije, ekonomskih sloboda i slobode", kazao je novinarima prije susreta s Tsai.

Tajvan je bio vrlo uspješan u obuzdavanju epidemije zbog uspješnog praćenja kontakata te strogih graničnih kontrola te je zabilježio manje od 500 zaraženih i sedam preminulih od covida-19.

Kritičari optužuju američkog predsjednika Donalda Trumpa da sve glasnije kritizira Kinu kako bi skrenuo pažnju s rastućeg nezadovoljstva američke javnosti njegovom politikom prema epidemiji koronavirusa u trenutku dok se bori za reizbor na američkim predsjedničkim izborima.

Najviše oružja Tajvan uvozi iz SAD-a no Washington je povijesno bio oprezan u pogledu službenih sastanaka s tom zemljom.

SAD je na Tajvan redovito slao trgovinske predstavnike, a crvenu crtu - slanje američkih dužnosnika iz područja sigurnosti, ne planira prijeći.

Kinesko zrakoplovstvo u ponedjeljak je nakratko prešlo crtu sredine Tajvanskog tjesnaca, objavila je tajvanska vlada.

Kina koja je zaprijetila nejasnom odmazdom za posjet nakratko je poslala borbene zrakoplove J-11 i J-10 na tajvansku stranu tjesnaca oko 9,00 sati neposredno prije susreta Azara i Tsai.

Dnevnik.ba

Tagovi: