StoryEditor

Američki dužnosnici: Iran priprema veliku vojnu vježbu usred napetosti s SAD-om

Piše D  /  02.08.2018., 07:08h

Iran je bijesan zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i ponovno uvede sankcije Teheranu, prenosi HINA.

Visoki iranski dužnosnici upozoravaju da zemlja neće lako popustiti pod obnovljenom američkom kampanjom da se uguši za Iran bitan izvoz nafte.

Središnje zapovjedništvo američke vojske odgovorno za Bliski istok potvrdilo je kako opaža povećanje iranskih aktivnosti, uključujući i u Hormuškom tjesnacu, strateškom plovnom putu za isporuku nafte za koji iranska Revolucionarna garda prijeti da će ga zatvoriti.

"Revolucionarna garda priprema više od 100 brodova"

"Svjesni smo povećanja iranskih mornaričkih operacija unutar Arapskog zaljeva, Tjesnaca Hormuz i Omanskog zaljeva", rekao je mornarički kapetan Bill Urban, glavni glasnogovornik središnjeg zapovjedništva koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

"Pozorno to pratimo i nastavit ćemo raditi s našim partnerima kako bismo osigurali slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine na međunarodnim plovnim putevima", dodao je Urban.

Američki dužnosnici su, govoreći Reutersu uz uvjet da ostanu neimenovani, rekli kako izgleda da Revolucionarna garda priprema više od 100 plovila za vježbe. Sudjelovati bi moglo i stotine vojnika kopnenih snaga.
Oni su rekli kako bi vježbe mogle početi u sljedećih 48 sati, mada nije poznato točno vrijeme.

"Žele poslati poruku Washingtonu"

Američki su dužnosnici rekli kako je vrijeme odvijanja vježba izgleda određeno kako bi se poslala poruka Washingtonu koji pojačava svoj gospodarski i diplomatski pritisak na Teheran, ali za sada ne ide tako daleko da upotrijebi američke vojne snage da agresivnije suzbije Iran i njegove posrednike.

Trumpove politike već vrše snažan pritisak na iransko gospodarstvo, mada američki obavještajni podatci upozoravaju da bi one u konačnici mogle okupiti Irance protiv Sjedinjenih Država i ojačati iranske tvrdolinijaške vlastodršce, rekli su dužnosnici.

Iranska valuta rial potonula je ovaj tjedan do novih dubina dok se Iranci pripremaju na 7. kolovoza kada bi Washington trebao ponovno nametnuti prvu skupinu gospodarskih sankcija nakon Trumpova povlačenja iz nuklearno sporazuma.

Niz prosvjeda izbilo je u Iranu od početka ove godine zbog visokih cijena, nestašica vode, nestašica električne energije i korupcije.

U utorak je stotine ljudi izašlo na ulice među ostalim u gradovima Isfahanu, Karaju, Shirazu i Ahvazu prosvjedujući protiv visoke inflacije dijelom uzrokovanim slabim rialom.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:07