Article_Top_970x250

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Pompeo kritizirao "lakrdiju od suda" u Hagu

istraga o ratnim zločinima u afganistanu

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Pompeo kritizirao "lakrdiju od suda" u Hagu

lip 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mi ne možemo i nećemo mirno stajati dok našim ljudima prijeti ta lakrdija od suda - izjavio je Pompeo.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u četvrtak da Washington neće dopustiti da Amerikancima prijeti "lakrdija od suda" nakon što je predsjednik Donald Trump odobrio sankcije protiv istražitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji provode istragu navoda da su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu.

Pompeo je kazao na konferenciji za novinare da bi se sankcije mogle primijeniti na članove obitelji dužnosnika ICC-a kako bi ih spriječile da posjećuju Sjedinjene Države, prenosi Fena.

- Mi ne možemo i nećemo mirno stajati dok našim ljudima prijeti ta lakrdija od suda - izjavio je Pompeo.

Trump je danas objavio izvršni ukaz kojim odobrava američke sankcije protiv službenika ICC-a koji provode istragu optužbi o zločinima američkih vojnika u Afganistanu.

Visoki dužnosnik Tumpove administracije je, ne otkrivajući detalje, izjavio da je istragu "pokrenula organizacija sumnjivog integriteta" – misleći na ICC sa sjedištem u Den Haagu - i optužio je Rusiju da ima ulogu u tome.

Ukaz ovlašćuje Pompea da, u konsultacijama s ministrom trezora Stevenom Mnuchinom, blokira sredstva službenika ICC-a angažiranih u istrazi, sudeći po pismu koje je Trump uputio predsjedavajućoj Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koje je objavljeno uz ukaz, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba