Article_Top_970x250

Američki državni tajnik: "Otrov kojim je napadnut špijun u Britaniji stigao je iz Rusije"

rusija krivac?

Američki državni tajnik: "Otrov kojim je napadnut špijun u Britaniji stigao je iz Rusije"

ožu 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Američki državni tajnik Rex Tillerson u ponedjeljak je izjavio da je otrov kojim je napadnut bivši ruski špijun u Britaniji "očito stigao iz Rusije", pišu američki mediji.

Tillerson je na konferenciji za novinare tijekom puta u Africi rekao da nervni otrov Novichok, kojim je napadnut Sergej Skripal, nije mogao doći ni iz jedne druge države. Dodao je kako "ne može zamisliti da bi neki državni službenik koristio tako opasnu tvar na javnom mjestu".

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je izjavila da je "vrlo vjerojatno da je Rusija odgovorna" za trovanje bivšeg špijuna i njegove kćeri u Salisburyju, nakon čega su završili u kritičnom stanju.
 
Rusija je porekla sve optužbe o povezanosti s napadom, a potpredsjednik Europske komisije izjavio je da EU "čvrsto stoji uz Veliku Britaniju" u vezi sa slučajem. Britanska premijerka dala je rok ruskom ambasadoru do ponoći da "objasni je li Rusija odgovorna za napad ili je dopustila da otrov dođe u pogrešne ruke".
 
"U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", dodala je premijerka.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250