StoryEditor

Američki državni tajnik i ministar ne žele kvariti američko-saudijske odnose

Piše D  /  28.11.2018., 10:11h

Nakon ponovljenih poziva kongresnika za jačim američkim odgovorom državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Jim Mattis informirali su američki Senat, iza zatvorenih vrata, o Saudijskoj Arabiji i ubojstvu Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kao i o građanskom ratu u Jemenu.
  
"Listopadsko ubojstvo saudijskog državljana Jamala Khashoggija u Turskoj pojačalo je mijaukanje s Capitol Hilla i medijsku paljbu. Međutim, unazađivanje američko-saudijskih veza bila bi ogromna pogreška za nacionalnu sigurnost SAD-a i njegovih saveznika", napisao je Pompeo na blogu kratko nakon informiranja.
 
Trump je odbacio procjenu CIA-e da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubojstvo Khashoggija.
 
On je prošli tjedan obećao ostati "čvrsti partner" Saudijske Arabije i rekao kako nije ajsno je li princ znao o šplanu da ubije Khashoggi, prenosi Hina.
 
To je dodatno razljutilo članove američkog Kongresa, među kojima i neke Trampove republikance, koji su zatražili istragu o mogućoj upletenosti princa prijestolonasljednika.
 
Republikanski senator Bob Corker je rekao nakon informiranja kako je očito svakome u prostoriji da je princ prijestolonasljednik odgovoran za Khashoggijevu smrt.
 
"Imamo problem. Shvaćamo da je Saudijska Arabija saveznik, neke vrsti, i polu važna zemlja", rekao je Corker, predsjednik senatskog Odbora za vanjske odnose. "Isto tako imamo princa prijestolonasljednika koji je izvan kontrole".
  
Arapske zemlje iz Zaljeva bore se u gotovo četverogodišnji ratu u Jemenu od 2015. kako bi obnovile vladu koju su potisnuli Houthiji, šijitski borci na koje susjedi Jemena gledaju kao na agente Irana. U ratu je ubijeno preko 10 tisuća ljudi, a izazvao je najgoru svjetsku humanitarnu krizu.
 
U svojim opaskama o sastanku sa senatorima, koje su objavljene dok je sastanak bio u tijeku, Mattis je rekao kako bi povlačenje američke vojne podrške u Jemenu i zaustavljanje prodaje oružja važnim partnerima, bilo pogrešno.
 
"Naši sigurnosni interesi ne mogu biti odbačeni, čak i ako tražimo odgovornost za ubojstvo Jamala Khashoggija, što je predsjednik Trump opisao kao ‘neprihvatljiv i strašan zločin‘, zločin koji ‘naša zemlja ne prihvaća‘", poručio je Mattis.
  
Pompeo je argumentirao kako su Saudijci prevažan saveznik za izgubiti, pozvavši se na pomoć Saudijske Arabije u suzbijanju iranskog utjecaja u regiji, osiguravanju demokracije u Iraku i borbi protiv Islamske države i drugih militantskih skupina.
 
"Kraljevina je moćna sila za stabilnost Bliskog Istoka", napisao je Pompeo.
 
"Saudijska Arabija, poput SAD-a i za razliku od ovih kritičara, prepoznaje ogromnu prijetnju koju Islamska Republika Iran predstavlja za svijet", dodao je Pompeo.
 
Pompeo je također rekao kako će SAD osigurati dodatnih 131 milijuna dolara za pomoć u hrani Jemenu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:13