StoryEditor

Američki CBS u jutarnji program uvrstio pjesmu "Ne volim te Alija", reagirao Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Piše desk  /  21.09.2022., 19:52h

Amra Šabić-El Rayess, ugledna profesorica i književnica iz BiH koja živi u SAD, oglasila se na Facebooku gdje je pisala o incidentu koji se dogodio na kanalu TV kuće CBS.

Naime, John Dabkovich, koji radi jutarnji program CBS-a u Sacramentu, je u program uvrstio nacionalističku pjesmu Baje Malog Knindžeta "Ne volim te Alija". 

Šabić-El Rayess je željela podijeliti vijest da je Upravni odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike reagirao na ovaj incident koji glorificira genocid i ratne zločine izvršene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini tokom 1990-ih godina. Navodi kako CBNA zahtijeva od CBS-a javno izvinjenje, ali i da učini sljedeće:

- Provede istragu vezanu za ovaj incident i da srazmjerno rezultatima istrage Džon Dabkovič snosi odgovornost za glorifikaciju genocida koja inspirira rasizam, ekstremizam i mržnju u SAD-u i globalno, da se od strane CBS-a pozovu predstavnici naše zajednice u SAD-u da se odradi obrazovna sesija sa svim slanovima CBS kolektiva u Sacramentu kao i da se osigura segment u kojem bi članovi naše zajednice educirali publiku o genocidu nad Bošnjacima jer je to u interesu, ne samo Bošnjaka Amerikanaca, nego kompletne američke publika. Jedino na ovaj način, kroz edukaciju, se mogu izbjeći ponovne greške - napisala je Šabić-El Reyess.

Ona je dodala da Kongres Bošnjaka odrađuje fantastičan posao u SAD u educiranju javnosti i zastupanju interesa Bošnjaka Amerikanaca.

Dnevnik.ba

21. rujan 2022 19:52