StoryEditor
B-1B Lancer

Američki bombarderi iznad BiH: "Svakim danom smo sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u"

Piše fena  /  30.05.2023., 18:55h

Dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletjeli su danas zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova, u znak prijateljstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan naše zemlje.

Veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer suradnje između oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje sudjeluju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OSBiH.

 - Ovo je primjer suradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskreni prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo - kazao je Murphy.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

- To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD-a radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OSBiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može da nam se obrati – dodao je veleposlanik.

Prelijetanje je pratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je napomenuo da je najvažnije da OSBiH mogu da djeluju u suradnji s avijacijom SAD-a i NATO-a.

- Možda zrakoplovi nisu bili dovoljno glasni, ali njihovo prelijetanje ima višestruk značaj za Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije prvi, niti posljednji put da naše trupe surađuju s vojskom SAD-a i važno je da na ovaj način možemo nadoknaditi ono što našoj vojsci nedostaje, a to su letjelice i dobro je što imamo koga pozvati – izjavio je Komšić i dodao da prelet bombardera nosi poruku da SAD uvijek stoje iza Bosne i Hercegovine.

Ministar obrane BiH Zukan Helez ponosan je na Oružane snage BiH, koje su danas pokazale da su u stanju navoditi najmodernije američke zrakoplove, te naveo da je BiH svakim danom sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u.

- Pokazali smo da možemo izvršiti najsuvremenije zadatke NATO saveza. SAD su naš ključni vojno – politički saveznik. Nastavit ćemo suradnju, a ova današnja vježba je poruka da SAD garantiraju teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH. Svakim danom smo bliže NATO savezu. To nitko ne može zaustaviti, više od tri četvrtine građana BiH to želi – rekao je Helez.

Generalpukovnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Senad Mašović dodaje da Oružane snage BiH već duži niz godina imaju odličnu suradnju s vojskom SAD-a, zasnovanu na principu „vojska vojsci“, a koja se implementira kroz različite vidove obuke i sudjelovanjem u mirovnim misijama širom svijeta.

- Činjenica je da u procesu unaprjeđenja i modernizacije, vojska SAD-a je partner OSBiH i zahvaljujući tome OSBiH raspolažu s brojnim kapacitetima za odgovore na sadašnje i buduće izazove. Danas se snaga često mjeri s prijateljima koje imate, a danas smo vidjeli da SAD čvrsto stoje iza BiH. Pred nama su godine saradnje, te jačanje i modernizacija OSBiH – zaključio je Mašović.

Dnevnik.ba

26. rujan 2023 07:23