StoryEditor
Ted Galen Carpenter

AMERIČKI ANALITIČAR BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život

Piše desk  /  21.11.2021., 17:37h
Ted Galen Carpenter je suradnik na Institutu Cato za obrambenu i stranu politiku i jedan je od urednika na portalu "1945". Autor je 12 knjiga i više od 950 članaka o međunarodnim pitanjima.

BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život, ocijenio je analitičar Cato Instituta u Washingtonuu Ted Galen Carpenter.

Carpenter u tekstu pod naslovom "Kada će Amerika shvatiti da je BiH zombi država?" ukazuje da američki i drugi zapadni lideri odbijaju da se suoče sa gomilom dokaza da je njihov projekt izgradnje BiH neuspješan i da pokušaji inzistiranja na jedinstvu negdje gdje tri desetljeća bolnog iskustva potvrđuje da nema ničeg ni sličnog tome, može samo ukazivati na pogrešnu stranu politiku, prenosi Srna.

- BiH ostaje netaknuta samo na inzistiranje arogantnih američkih i europskih dužnosnika koji odbijaju da priznaju da je njihov pristup potpuno pogrešan od početka. BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život. Davno je prošlo vrijeme kada je trebalo prihvatiti tu realnost - ocijenio je Carpenter u tekstu koji je objavio portal "1945".

On ističe da skoro tri desetljeća nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, SAD i njihovi europski saveznici pokušavaju od BiH napraviti pouzdanu i održivu zemlju.

Carpenter navodi da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali da je vrlo malo učinjeno na rješavanju podjela u zemlji, a još manje da se tri frakcije transformiraju u pouzdanu ekonomsku i političku cjelinu.

- Ova situacija i danas je nepromijenjena od 1995. godine. Ekonomski, BiH je nefunkcionalna i njen BDP od 20,1 milijarde dolara stavlja je na 117. mjesto na svjetskim listama, ali je i ta skromna cifra varljiva jer obuhvata novac od međunarodne pomoći, te prihode od mirovnih snaga i doprinose međunarodnih birokrata koji se još nalaze u toj zemlji - ukazuje Carpenter.

Prema navodima Carpentera, BiH je još nefunkcionalnija politički nego ekonomski jer, usprkos statusu nezavisne zemlje s dvije poluautonomne administrativne jedinice, realna moć leži kod međunarodnih dužnosnika.

U tekstu se napominje da su UN nakon Dayonskog sporazuma imenovale visokog predstavnika koji bi rješavao sporove na domaćoj političkoj sceni i nametao odluke ako strane ne mogu postići dogovor.

- Posljednji predstavnik i dalje upravlja BiH dekretom i ponaša se kao kolonijalni upravnik - ocijenio je Carpenter.

- U listopadu je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio da je BiH "neuspjela država" i da "zapadni eksperiment" ne funkcionira - navodi Carpenter i ističe da je, ukoliko se u obzir uzmu činjenice s terena, teško biti protiv Dodikovog zaključka.

Ted Galen Carpenter je suradnik na Institutu Cato za obrambenu i stranu politiku i jedan je od urednika na portalu "1945". Autor je 12 knjiga i više od 950 članaka o međunarodnim pitanjima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:19