StoryEditor

Američke snage ubile četiri islamista u zračnim napadima

Piše D  /  30.12.2019., 09:12h

"Ti precizni zračni napadi ciljali su šababe odgovorne za terorističke napade na nedužne somalske građane, a koji su bili izvedeni u suradnji s Al-Kaidom", priopćio je američki vojni zapovjednik za Afriku (US Africa Command ili AFRICOM).

Američka vojska izvela je "tri zračna napada na dva mjesta ciljajući miliciju Šabab", dodao je.

Tijekom vikenda je u napadu automobilom bombom ubijeno najmanje 79 osoba, a deseci su ranjeni u Mogadišu, glavnome gradu Somalije. 

Odgovornost za napad nije odmah preuzela nijedna skupina, no Al-Šabab povezan s Al-Kaidom redovito izvodi slične napade u pokušaju da destabilizira vladu koju podupiru mirovne snage UN-a i Afričke unije. Najsmrtonosniji napad Al-Šabab je izveo u listopadu 2017. kada je kamion natovaren eksplozivom detoniran blizu cisterne u Mogadišu ubio više od 600 ljudi.

Al-Šabab je protjeran iz prijestolnice 2011., no i dalje kontrolira dijelove države izvodeći gerilske i samoubilačke napade. Procjenjuje se da danas ima između 5.000 i 9.000 boraca.

Somalija je poprište sukoba od 1991., kad su klanske paravojske zbacile diktatora Siada Barrea i zatim se međusobno sukobile. 

"Od prvih napada 2011. Al-Šabab je bez milosti ubijao stotine osoba", rekao je američki general William Gayler koji zapovijeda operacijama AFRICOM-a pa nastavio: "Napali su partnere i afričke saveznike (Sjedinjene Države) i američke državljane."

Sjedinjene Države prisutne su u Somaliji, a od travnja 2017. pojačale su zračne napade kada je predsjednik Donald Trump proširio ovlasti američkoj vojsci za izvođenje protuterorističkih operacija.

U travnju je američko vojno zapovjedništvo za Afriku objavilo da je ubilo 800 ljudi u 110 zračnih napada od travnja 2017. u toj zemlji Roga Afrike, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 07:24