StoryEditor

Američke sankcije Turskoj neizbježne

Piše D  /  10.12.2020., 11:12h

Sjedinjene Američke Države su spremne uvesti sankcije Turskoj zbog njihove prošlogodišnje kupovine ruskih S-400 sistema za zračnu obranu, potvrdila su to četiri izvora bliska američkoj vladi uključujući dva neimenovana dužnosnika za agenciju Reuters, ovaj četvrtak.

Prema pisanju Reutersa, ovaj dugo-očekivani potez će vjerojatno naljutiti Ankaru te ozbiljno zakomplicirati odnose sa nadolazećom administracijom novoizabranog Joea Bidena, a Amerika bi ovaj potez mogla objaviti već u narednim danima, prenosi N1.

Sankcije su uperene protiv turske Agencije za Namjensku Proizvodnju i njenog predsjednika Ismaila Demira, a isti izvori navode da očekuju kako će se iste objaviti u četvrtak ili petak.

Turska lira je oslabila uslijed ovih vijesti, a sankcije bi mogle još više naškoditi turskoj ekonomiji koja je već usporila rast zbog posljedica koronavirusa, kao i zbog dvocifrene inflacije kao i iscrpljenih deviznih rezervi, tvrdi Reuters.

Iako bi američki State Department mogao proširiti ili suziti djelovanje navedenih sankcija protiv višedecenijskog NATO saveznika, Reutersovi izvori tvrde da su sankcije u navedenom obliku gotovo pa neizbježne i nagovještavaju da si Sjedinjene Države, nakon dugog iščekivanja da Turska promjeni kurs pod pritiskom zakonskih američkih sankcija, spremne djelovati.

Američki Pentagon i State Department nisu željeli komentirati navode ni nakon što ih je Reuters pitao o istim.

Rusija je prošle godina dopremila Turskoj svoje zemlja-zrak raketne S-400 sustave koje je Turska testirala već u listopadu. Ankara je tom prilikom tvrdila da ruski raketni sustav neće biti integriran u NATO sustave niti da će biti prijetnja istim. Također su pozvali na stvaranje zajedničke radne grupe koja bi se bavila ovim pitanjem.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:03