StoryEditor
incident na crnom moru

Američka vojska objavila snimku sudara ruskog borbenog aviona i američkog drona

Piše desk  /  16.03.2023., 11:50h

Europsko zapovjedništvo američke vojske objavilo je snimku incidenta iznad Crnog mora u kojem su sudjelovali američki dron za nadzor i ruski borbeni avion, a dogodio se prije nekoliko dana.

Videosnimci je nedavno skinuta oznaka tajno nakon čega je i objavljena, a prikazuje kritične trenutke sukoba u zraku, za koji je Pentagon rekao da je trajao 30-40 minuta.

Na snimci se vidi da je kamera drona MQ-9 Reaper usmjerena unazad prema repu i propeleru drona, koji je postavljen na stražnjoj strani. Zatim je prikazan ruski borbeni avion Suhoj SU-27 kako se približava. Dok presreće američki dron i približavajući mu se, ruski lovac baca gorivo na dron.

U drugom dijelu snimke se vidi ruski mlaznjak kako još jednom prolazi pored drona, približava se i opet izbacuje gorivo.

Videosnimka je zatim kratko prekinuta dok se ruski borbeni avion sudara sa MQ-9 Reaper, a kada se slika ponovo vrati, vidi se propeler drona koji je ovaj put oštećen od sudara.

Snimku koji je objavilo Europska zapovjedništvo američke vojske možete pogledati OVDJE.

Takva situacija je prisilila SAD da obore dron u Crnom moru.

Rusija je negirala da je došlo do sudara uopće, a Amerikanci su istaknuli da su operateri daljinski obrisali softver drona kako tajni materijali ne bi pali u ruke neprijatelja.

Amerikanci nisu pronašli dron još uvijek, a Moskva je jasno stavila do znanja da će pokušati da izvuče olupinu drona.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:47