StoryEditor
"pomno pratimo"

Američka veleposlanica za kazneno pravosuđe: Ogromna je razlika u reakcijama Rusije i Ukrajine na optužbe za ratne zločine

Piše FENA  /  22.11.2022., 08:56h

Američka veleposlanica za globalno kazneno pravosuđe Beth Van Schaak komentirala je ruske navode da su ukrajinski vojnici možda pucali na ruske vojnike koji su se predali, rekavši da postoji značajna razlika između načina na koji su Moskva i Kijev odgovorili na takve optužbe, prenosi Slobodna Evropa.

- Očigledno to pratimo prilično pomno. Zaista je važno naglasiti da se ratni zakoni jednako primjenjuju na sve strane, kako na državu agresora tako i na državu branitelja, i to u jednakoj mjeri - rekla je Van Schaak tijekom telefonskog razgovora s novinarima. 

- Isto tako, vidimo zaista veliku razliku kada je u pitanju reakcija na takve optužbe - dodala je.

- Rusija neminovno odgovara propagandom, poricanjem, dezinformacijama, dok su ukrajinske vlasti generalno priznale zloupotrebe, osudile su ih i obećale da će ih istražiti - naglasila je.

Pozvala je Ukrajinu da se nastavi pridržavati svojih međunarodnih obaveza, dodajući, međutim, da su opseg i broj optužbi za ratne zločine protiv ruskih snaga u Ukrajini "ogromni u usporedbi s optužbama protiv ukrajinskih snaga."

Van Schaak je rekla da postoji "sve više dokaza da je ruska agresija bila praćena sustavnim ratnim zločinima počinjenim u svakoj regiji u kojoj su raspoređene ruske snage."

Napomenula je "namjerne, neselektivne i nesrazmjerne napade na civilno stanovništvo i elemente civilne infrastrukture", kao i "zloupotrebe civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, kao i napore da se ti zločini prikriju."

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:56