StoryEditor
presuda u listopadu

Američka učiteljica obučavala ženski bataljun IS-a u Siriji: "Njena radikalizacija je bila izvan ljestvice..."

Piše desk  /  08.06.2022., 09:06h

Amerikanka priznala je da je vodila isključivo žensku eskadrilu za takozvanu skupinu Islamske države u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu.

Allison Fluke-Ekren priznala je krivnju po jednoj točki za pružanje podrške grupi i priznala da je obučavala više od 100 žena i djevojaka za nasilje.

Majka i učiteljica koja je postala vođa IS-a napustila je SAD 2011. i radila s terorističkom grupom u Libiji prije Sirije. Prije izricanja presude u listopadu prijeti joj najviše 20 godina zatvora. Fluke-Ekren, 42, bivša studentica biologije i školska učiteljica, otputovala je u Siriju kako bi se pridružila grupi nakon što je živjela u Egiptu i Turskoj.

Dok je bila u IS-u, vodila je Khatibu Nusaybah, ženski bataljun sa sjedištem u njegovom de facto glavnom gradu Raqqi u Siriji. Njena je primarna uloga bila naučiti žene i djecu da koriste oružje, od pušaka AK-47 i granata do samoubilačkih prsluka, navode dužnosnici, prenosi federalna.ba pisanje BBC-ja.

Na sudu u Virginiji u utorak je priznala da je trenirala samo žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala regrutirati djecu.

"Nismo namjerno trenirali nijednu mladu djevojku", rekla je, prenosi CNN. Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svjedočiti protiv nje na ročištu za izricanje presude. Fluke-Ekren, koja je bila poznata pod nadimkom Umm Mohammed al-Amriki, također je živjela u Mosulu, u Iraku, nakon što su ga zarobili borci IS-a.

Prema riječima tužitelja, jedna svjedokinja je posvjedočila da je njena razina radikalizacije bila "izvan ljestvice", te "11 ili 12" na skali od jedan do 10.

Također je priznala da je razgovarala o napadima na američkom tlu, uključujući sveučilišta i trgovački centar. “Svaki napad u kojem nije ubijen veći broj pojedinaca smatrala je rasipanjem sredstava”, rekla je svjedokinja, navedeno je u sporazumu o priznanju krivnje.

Dokumenti također otkrivaju da je njen drugi suprug bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je 2012. napala američki kompleks u Bengaziju u Libiji.

Ona i njen suprug, koji je kasnije ubijen u zračnom napadu, sastavili su izvještaj za vodstvo skupine nakon analize američkih dokumenata preuzetih iz napada u Benghaziju. Na sudu je zaplakala na pitanje sutkinje prihvaćali sporazum o priznanju krivnje zbog velikog broja djece.

Članovi njene obitelji ranije su zatražili od suda da joj zabrani kontakt s njima. Prema jednom američkom tužitelju, rođaci kažu da ih je izdala i mogli bi dati izjave protiv nje na izricanju presude 25. listopada.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:06