StoryEditor

Američka senatorica Jeanne Shaheen: "EU moraju da kazne Dodika i to strogo"

Piše desk  /  02.11.2023., 09:51h

Američka senatorica Jeanne Shaheen u intervjuu za Glas Amerike govorila je o situaciji na Zapadnom Balkanu te se posebno osvrnula na djelovanje Milorada Dodika.

Tijekom razgovora, Shaheen je naglasila kako je nakon nedavne posjete regije i dalje najviše zabrinjavajuće pitanje retorike predsjednika RS-a Milorada Doddika i neriješeno pitanje Srbije i Kosova.

"Mislim da moramo da nastavimo da ohrabrujemo EU da također sankcionira Dodika. Do sada su oklijevali da poduzmu taj korak. Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo. Ured visokog predstavnika treba i dalje da se bavi Dodikovim pokušajima da podriva Dejtonski sporazum. I sada, prvi put u posljednjih osam godina, vlada je brzo formirana i pokušava da riješi neka dugoročna pitanja u zemlji. I žalosno je što Dodik pokušava da to poništi", rekla je Shaheen za VOA.

Ono što je senatorku također zabrinulo jeste formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.

"Mislim da bi trebalo da budemo na oprezu. I treba da im kažemo da njihova budućnost nije tamo. Veoma sam zabrinuta zbog toga što bi netko u Crnoj Gori mogao da podijeli s Vladimirom Putinom nešto što se događa u NATO-u, posebno imajući u vidu pokušaje Rusije da svrgne crnogorsku vladu. Netko bi pomislio da će to brinuti svaku političku partiju u zemlji", ističe ona.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 15:19