StoryEditor
upitna sigurnost

Američka prodaja bespilotnih letjelica Ukrajini naišla je na problem

Piše desk  /  19.06.2022., 07:50h

Plan Bidenove administracije da Ukrajini proda četiri velika, naoružana drona pauziran je zbog straha da bi njena sofisticirana nadzorna oprema mogla pasti u neprijateljske ruke, tvrde dvije osobe upoznate s tom temom, izvještava Reuters.

Tehnički prigovor na prodaju iznesen je tijekom dubljeg pregleda od strane Pentagonove Uprave za sigurnost obrambene tehnologije koja je zadužena za čuvanje tehnologije visoke vrijednosti od neprijateljskih ruku. Prethodno je plan, o kojem se govori od ožujka, odobren od strane Bijele kuće, rekle su tri osobe, prenosi Geopolitika news.

Reuters je ranije u lipnju prvi izvijestio o planu prodaje Ukrajini četiri drona MQ-1C Grey Eagle koji mogu biti naoružani projektilima Hellfire za korištenje na bojištu protiv Rusije.

Prigovor na izvoz dronova nastao je zbog zabrinutosti da bi radar i oprema za nadzor na dronovima mogli stvoriti sigurnosni rizik za Sjedinjene Države ako padnu u ruke Rusije.

Izvori su rekli da je ovo razmatranje zanemareno u početnoj reviziji, ali se tema naknadno pojavila na sastancima u Pentagonu krajem prošlog tjedna.

“Provjere tehnološke sigurnosti standardna su praksa za prijenos predmeta u obrambenoj industriji SAD-a svim međunarodnim partnerima. Svi se slučajevi pregledavaju pojedinačno na temelju njihovih zasluga. Kroz uspostavljeni proces, pitanja nacionalne sigurnosti uzdižu se do odgovarajućeg tijela za odobravanje”, rekao je glasnogovornik Pentagona Sue Gough.

Odluka o tome hoće li se nastaviti s sporazumom ili ne sada se razmatra  u zapovjednom lancu u Pentagonu, ali vrijeme donošenja bilo kakve odluke je neizvjesno, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Jedno od rješenja za poboljšanje prodaje bila bi zamjena postojećeg paketa radara i senzora za nešto manje sofisticirano, ali to bi moglo potrajati mjesecima, tvrdi jedan od izvora.

Ako se dopusti da slučaj prodaje dronova napreduje, Kongres bi dobio priliku da ga blokira, iako se to smatralo malo vjerojatnim.

Četiri drona Grey Eagle proizvedena od General Atomicsa prvotno su trebala ići američkoj vojsci, rekli su ljudi upoznati s procesom.

Prema dokumentima vojnog proračuna, Grey Eagles koštaju po 10 milijuna dolara.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:51