StoryEditor

Američka poruka Rusiji i Kini: Okrvavili ste ruke

Piše D  /  21.12.2019., 10:12h

"Okrvavili ste ruke", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo obraćajući se Moskvi i Pekingu.

Dvije zemlje su "radije pružile pomoć svom partneru u Damasku stavljajući na kocku život milijuna nedužnih civila usred zime i istodobno im još više zaprijetile pomažući neprekidnu vojnu ofenzivu režima (Bachara al) Assada i Rusije na Idlib", pokrajinu na sjeverozapadu zemlje, dodao je Pompeo.

Ta pomoć (u hrani i u medicinskim potrepštinama) uglavnom koristi stanovnicima područja koja dijelom izmiču kontroli Damaska, napose Idliba koji je u rukama džihadista skupine Hayat Tahrir al-Cham (HTS), bivšeg sirijskog ogranka Al Qaide.

Rusija, saveznik sirijskog režima, drži da je Damask preuzeo u zemlji dovoljno kontrole da može osigurati slanje međunarodne humanitarne pomoći sa svog teritorija, a ne s graničnih prijelaza u Turskoj i Iraku.

No američki državni tajnik misli da "nema alternative za UN-ove prekogranične isporuke i nema izvedivog zamjenskog rješenja kojim bi se nahranili milijuni Sirijaca dok sirijski režim ne prekine rat protiv svog naroda".

UN-ovo odobrenje za prekograničnu pomoć istječe 10. siječnja i zemlje članice Vijeća sigurnosti dotad još mogu postići nagodbu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:24