StoryEditor
posjet južnoj koreji

Američka podmornica s nuklearnim projektilima stigla blizu Korejskog poluotoka, Sjeverna Koreja oštro osudila ovaj potez

Piše hina  /  10.07.2023., 08:56h

Sjeverna Koreja osudila je u ponedjeljak potez Sjedinjenih Država da dovedu podmornicu s balističkim projektilima na nuklearni pogon u vode u blizini Korejskog poluotoka, rekavši da to stvara situaciju koja približava nuklearni sukob stvarnosti.

Sjeverna Koreja je također tvrdila da su američki izviđački zrakoplovi nedavno povrijedili njezin zračni prostor blizu istočne obale, citirajući neimenovanog glasnogovornika svog Ministarstva nacionalne obrane u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA.

"Nema jamstva da se neće dogoditi šokantan incident u kojem je strateški izviđački avion američkih zračnih snaga oboren iznad Istočnog kineskog mora", rekao je glasnogovornik.

Potezi Sjedinjenih Država da uvedu strateška nuklearna sredstva na Korejski poluotok očita su nuklearna ucjena protiv Sjeverne Koreje i regionalnih zemalja i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru, priopćila je KCNA.

Američka podmornica s krstarećim raketama na nuklearni pogon stigla je prošlog mjeseca u luku Busan u Južnoj Koreji.

U travnju su se čelnici Južne Koreje i Sjedinjenih Država složili da će podmornica američke mornarice s nuklearnim balističkim projektilima posjetiti Južnu Koreju prvi put od 1980-ih, ali nije objavljen raspored za taj posjet.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:37