Article_Top_970x250

Ambasade, OHR i OSCE odgovorili Tegeltiji: Nitko ne smije biti iznad zakona

nakon tegeltijeva pisma

Ambasade, OHR i OSCE odgovorili Tegeltiji: Nitko ne smije biti iznad zakona

lip 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Nakon što je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) reagirajući na stavove visokog predstavnika Valentina Inzka u vezi s odlukama disciplinske komisije VSTV-a, stigao je odgovor OSCE-a, OHR-a, ambasada SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španjolske.

"Dole potpisane ambasade i misije su alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostupanjske disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduvjet za očuvanje vladavine prava.
Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nositelja pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage", naveli su u odgovoru.

Dodaju da Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. 

"Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strože pridržavanje etičkih principa koji reguliraju ponašanje sudaca i tužitelja budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.
Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudaca i tužitelja koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH", priopćili su, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba