StoryEditor

Amandmanom od 26 riječi otklonio šanse za Brexit bez dogovora

Piše D  /  20.10.2019., 07:10h

63-godišnji Oliver Letwin je bivši ministar poznat po svom ljubaznom ponašanju i znanju procedura kojima je rješavao nesuglasice u parlamentu. Zbog Brexita je dobio ugled buntovnika s razlogom - zaustavljanja izlaska iz EU-a bez dogovora.

Prvo subotnje zasjedanje parlamenta nakon 37 godina trebalo je biti zaključeno prihvaćanjem sporazuma koji je Johnson postigao s EU-om prošli četvrtak, čime bi uspio u onome što Theresa May nije postigla - dobivanju podrške dogovora s Bruxellesom.

No Letwin, kojeg je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke, premijeru je pripremio zamku.

Potezom koji je raskrinkao nepovjerenje obaju strana u parlamentu, Letwin je progurao amandman od 26 riječi koji, kako tvrdi bivši torijevac, odgodom glasanja o sporazumu otklanja bilo kakve šanse Brexita bez dogovora.

Njegov amandman dobio je 322 glasova, a Johnson 306. Letwina su podržali laburisti, Škotska nacionalna stranka, liberalni demokrati, sjevernoirski unionisti i manje stranke. Uz Johnsona su stali konzervativci, neovisni, ali i šest pobunjenih laburista.

Zastupnici donjeg doma parlamenta su u rujnu ove godine izglasali zakon koji je predložio laburist Hilary Benn kojim se od Johnsona zahtijeva da od Bruxellesa zatraži novu tromjesečnu odgodu britanskog izlaska ako ne dobije podršku za dogovor do 19. listopada - ove subote.

Letwinovim amandmanom Johnsonu to nije uspjelo.

"Nisam obeshrabren ni poražen ovim rezultatom", rekao je premijer nakon glasanja.

"Neću pregovarati o odgodi s EU-om, niti me zakon na to tjera", dodao je.

Ako Johnson doista odluči ignorirati Bennov zakon, o zakonitosti te odluke odlučivat će sud, piše BBC.

Nakon što je Johnson napustio skupštinu, njegov tim je najavio da će se glasanje o sporazumu održati u ponedjeljak.

No amandman Letwina, koji tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, zahtijeva da se prihvaćanje tog dogovora odgodi dok se ne izglasaju sve mjere potrebne da bi se on proveo.

"Današnja specifična odluka donjeg doma pri prihvaćanju amandmana bila je da neće prihvatiti sporazum dok se ne provedu zakonodavne razine implementacije", odgovorio je bivši torijevac na najavu Johnsonovog tima.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 22:12