StoryEditor

Alžirac zatražio azil pa onda provaljivao u aute po Zagrebu

Piše D  /  17.12.2018., 08:12h

Osumnjičeni je bez obzira na doba dana, dolazio do vozila koja su bila parkirana, da bi potom zavlačenjem ruke ili korištenjem alata iz  vozila ukrao radni alat, bušilice, pile i mobitel.  Isto tako,  tijekom tih mjeseci (listopada i studenoga) počinio je i četiri teške krađe na sličan način. Naime, za razliku od prethodno spomenutih krađa, u ovim je slučajevima razbijao stakla na automobilima kako bi iz njih ukrao prijenosno računalo, mobitel, torbicu, dokumente, naočale, auto radio, novac i ostalo, izvijestio je MUP, prenosi 24sata.hr.

Materijalna šteta je oko 20.000 kuna, a Alžirac je nakon završetka istrage završio u pritvoru, a kaznenu prijavu podnijeli su nadležnom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni je u listopadu ove godine, putem nevladine organizacije, podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj koji mu je u studenom odbijen kao neosnovan.  Utvrdilo se da je iznio samo one podatke koji nisu relevantni za procjenu osnovanosti zahtjeva, a zato jer je bilo moguće primijeniti institut sigurne zemlje podrijetla (Alžir se nalazi na listi sigurnih zemalja podrijetla).

S obzirom da nije pokrenuo upravni spor protiv navedenog rješenja, rješenje je postalo izvršno i pravomoćno 28. studenog 2018. godine. Početkom prosinca 2018. godine, osumnjičeni je podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Ako Ministarstvo unutarnjih poslova donose rješenje o odbacivanju rješenja (a osoba nije priložila niti jednu činjenicu koja bi išla u prilog izmjene odluke ) i ovaj će zahtjev biti nedopušten. Osumnjičeni će u tom slučaju protiv rješenja moći pokrenuti upravni spor. No, tužba upravnom sudu ne odgađa izvršenje rješenja te će Ministarstvo unutarnjih poslova RH, po pravomoćnosti rješenja, a sukladno Zakonu o strancima, protiv njega pokrenuti postupak povratka/udaljenja u Alžir.

Temeljem službenih evidencija Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj evidentna je zloporaba instituta međunarodne zaštite zbog čega će MUP biti restriktivan u njegovoj primjeni. Činjenica je da se taj institut kasnije pretvara u izvor sekundarnih migracija, a to je i jedan od osnovnih razloga što se o reformi zajedničkog europskog sustava azila vodi rasprava u institucijama Europske unije.

Dnevnik.ba

26. listopad 2021 18:22