StoryEditor
diplomatski spor

Alžir prijeti prekidom isporuke plina Španjolskoj zbog španjolske suradnje s Marokom

Piše desk  /  28.04.2022., 13:47h
Alžir je zaprijetio da će prekinuti isporuku prirodnog plina Španjolskoj u eskalaciji diplomatskog spora s Marokom, izvještava BNN Bloomberg.

Alžirsko ministarstvo energije priopćilo je da bi moglo raskinuti ugovore o opskrbi sa Španjolskom ako ta europska zemlja pošalje i najmanju količinu alžirskog plina drugim zemljama, objavila je sinoć alžirska državna novinska agencija APS. 

Upozorenje je uslijedilo nakon što je španjolska ministrica energetike Teresa Ribera rekla svom alžirskom kolegi da će Madrid početi slati plin u Maroko putem plinovoda Magreb-Europa. Očito je da se prijetnja iz Alžira odnosila na slanje njihovog plina u Maroko s kojim ima loše odnose zbog spora oko regije Zapadna Sahara, prenosi Geopolitika news.

Španjolska je posljednjih mjeseci razgovarala o takvom korištenju plinovoda s Alžirom, no čini se nisu pronašli zajednički jezik. Nejasno je hoće li Alžir ispuniti svoju prijetnju ako Španjolska pošalje plin koji nije iz Alžira za Maroko.

Leila Benali, ministrica energetike Maroka, rekla je u intervjuu u veljači da Maroko želi kupiti ukapljeni prirodni plin (LNG) i poslati ga na španjolske terminale za ponovnu plinofikaciju. Potom bi se preko plinovoda Magreb-Europa proslijedio natrag u Maroko, rekla je.

Ovaj spor je još jedna prijetnja energetskoj sigurnosti Europe. Rusija je u srijedu zaustavila dotok plina u Poljsku i Bugarsku kao dio odmazde na sankcije za invaziju na Ukrajinu. Alžir osigurava Europi oko 8% uvoznog plina, što ga čini najvećim dobavljačem nakon Rusije i Norveške.

Plin inače prolazi kroz Magreb-Europa plinovod, poznat kao MEG, od Alžira do Španjolske preko Maroka. Ipak, Alžir je prestao slati gorivo kroz njega krajem prošle godine kada je prekinuo diplomatske odnose s Marokom zbog svađe oko Zapadne Sahare.

Alžir je, također, prošlog mjeseca opozvao svog veleposlanika u Španjolskoj nakon što je Madrid okončao svoju dugogodišnju politiku neutralnosti prema tom teritoriju i podržao planove Maroka za ograničenu autonomiju.

Dionica MEG plinovoda između Maroka i Španjolske je u vlasništvu tvrtki iz Maroka, Španjolske i Portugala. Oni mogu preokrenuti tokove bez pristanka Alžira, tvrdi vlada iz Maroka. Španjolska još uvijek dobiva alžirski plin preko linije Medgaz, koja ne prolazi kroz Maroko, ali dobiva i plin iz Alžira u LNG obliku. Alžir također ima plinovod koji ga povezuje s Italijom.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:49