StoryEditor
zastupnica sda

Alma Čolo (SDA): "OHR je zanimalo naše mišljenje treba li Izborni zakon nametati tijekom predizborne kampanje"

Piše desk  /  31.08.2022., 17:24h

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo (SDA) nakon sastanka u Uredu visokog predstavnika izjavila je da u OHR-u danas nisu ništa konkretno stavili na stol već su željeli čuti mišljenje o tome da li visoki predstavnik treba mijenjati Izborni zakon u vrijeme predizborne kampanje.

"Ovo je bio nastavak prethodnog sastanka od 27. srpnja, da vide s nama kakvo je naše mišljenje o tome da li bi visoki predstavnik trebao u vremenu predizborne kampanje nametati izmjene Izbornog zakona koje bi eventualno išle u pravcu deblokade Ustava FBiH, deblokade institucija, Federacije BiH, izbora sudaca Ustavnog suda...", rekla je te dodala da je SDA iznijela svoje stavove.

Čolo kaže da danas na stolu nije bilo nikakvo rješenje, niti pisano niti su predstavnici OHR-a o tome govorili.

"Mi smatramo da nije dobro mijenjati Izborni zakon u vrijeme predizborne kampanje. Ne da nije dobro, već je protivno demokratskim standardima, protivno je stavu Venecijanske komisije i može samo zaoštriti izbornu kampanju", dodala je.

Kaže da ukoliko nešto treba mijenjati onda je jasan Briselski sporazum koji je precizirao da se to učini nakon 2. listopada.

"Nakon 2. listopada mi smo spremni sudjelovati sa svim političkim akterima koji budu izabrani na izborima da dolazimo do odgovarajućih rješenja, ali samo u pravcu poštivanja europskih demokratskih standarda", kazala je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas nije prisustvovao sastancima u Sarajevu s obzirom da je na Bledu.

"On vodi političke razgovore na višim nivoima. Vjerovatno kada se vrati imat će konkretizirane stavove. Mislim da njegov ured želi saslušati sve političke aktere i vidjeti šta mi mislimo o tome da li je dobro da to uradi sada ili eventualno poslije izbore ili da sve prepusti pobjednicima izbora, da to bude njihov prvi zadatak", rekla je Čolo.

Kaže kako je ubijeđena da visoki predstavnik Schmidt, kao čovjek iz demokratske zemlje Njemačke, neće donijeti rješenja koja su protivna demokratskim standardima.

"Ovo što je nametnuo kada je u pitaju integritet izbora je veoma dobro, kao i kada je zaustavio primjene zakona o lijekovima. To je u interesu BiH. Njegovi raniji potezi, ali i svih ranijih visokih predstavnika, su išli u pravcu zaštite suvereniteta BiH, države i njene bolje funkcionalnosti. Ne vjerujem da će uraditi nešto protiv demokratskih standarda, europske konencije i onoga što se primjenjuje u njegovoj zemlji", izjavila je.

Zastupnica SDA je kazala da je njena stranka i ranije predlagala sve ono što ide u pravcu presuda suda u Strazburu, za razliku od HDZ-a.

"Ovo što želi HDZ, kod izbora Doma naroda i drugih rješenja poput legitimnog političkog predstavljanja koji podrazumijevaju, a koji je protivan političkoj teoriji. Legitimno političko predstavljanje znači da predstavljate građane koji glasaju za vas, a ne samo Hrvate. Ako u FBiH svi građani glasaju za dva člana Predsjedništva, onda su oni legitimni predstavnici svih građana FBiH. Tako da mi nemamo šta nuditi prijedloge za neka nedemokratska rješenja koja predlaže HDZ", zaključila je.

Podsjetimo, danas su i predstavnici DF-a boravili u zgradi OHR-a i izašli vidno nezadovoljni poručivši da "Christian Schmidt vodi jedan nedemokratski proces i da želi stvoriti europsku Palestinu u BiH".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:04