StoryEditor

Alma Čolo priznala: Dvoje sudaca Ustavnog suda BiH bili članovi SDA

Piše D  /  20.05.2020., 12:05h

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao da bi, sve i da postoji ustavna osnova za ovaj zakon, ovo bilo jedno nakaradno rješenje. Podsjetio da je njegov stranački kolega i delegat Doma naroda Denis Bećirović predložio da se poveća broj stranih sudaca, odnosno da se udvostruči.

Zastupnica SDA Alma Čolo kazala je da je za odlazak stranih sudaca potrebno izmijeniti Ustav BiH.

"Stranka kojoj ja pripadam sigurno neće podržati ovaj zakon. Još nije došlo vrijeme da troje stranih sudaca odu iz Ustavnog suda. Nama prigovaraju da su dvoje ljudi koji su danas članovi Ustavnog suda bili visoki dužnosnici SDA. I ne sporimo to, ali zato trebaju troje sudaca da budu balans. Jedan od sudaca je bio povezan s Draganom Čovićem koji je bio optužen za jedno kazneno djelo. Ne treba samo nama prigovarati", kazala je Čolo.

Magazinović je rekao da na ovu konstataciju treba dodati da "ima i onaj iz SNSD-a koji je Dodika nazvao šefom".

"Pa ovo je strašno. Čolo je osigurala vizibilnost desetinama hiljada koji će pogledati priznanje zastupnika SDA koji priznaje da je dvoje sudaca Ustavnog suda iz SDA", kazao je on.

Odgovorila mu je Čolo, kazavši da je očigledno da on nije pravnik i ne poznaje Ustavni sud.

"Gospodin Magazinović je u Vijeću Europe tvrdio kako su članovi SIP-a pod političkim utjecajem i da dvojicu članova kontrolira SDA. Kada je izabran Ahmet Šantić u SIP 2012. , ja sam se kandidirala i rekli su mi da mora proći SDP-ov kandidat, a prošao je Ahmet Šantić", izjavila je Čolo.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je kazao da se ovim prijedlogom brani suverenost BiH, a zastupnik SDS-a Mirko Šarović je rekao da postoji ustavnopravna osnova da se zakonom uredi ovo pitanje, te da je došlo vrijeme da se donese rješenje zakonom. Ipak, rekao je da su nezadovoljni sadržajem zakona koji neće dovesti do cilja, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:35