StoryEditor
SKANDAL

Alkalaj nije podržao rezoluciju UN kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava u Iranu

Piše desk  /  21.11.2022., 22:22h

Svojim glasovanjem Alkalaj je BiH svrstao uz zemlje poput Etiopije, Katara, Indonezije, Nepala, Kuvajta…

Sven Alkalaj, veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima bio je suzdržani prilikom glasovanja o rezoluciji kojom bi UN osudio masovna kršenja ljudskih prava u Islamskoj republici Iran, piše Hrvatski Medijski Servis.

Alkalaj, kojega je na dužnost stalnog predstavnika BiH pri UN postavio protuhrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, tako je Bosnu i Hercegovinu ostavio izvan kruga zemalja koje baštine visoku razinu poštivanja ljudskih prava.

Podsjećamo, u proteklih nekoliko tjedana iranski režim ubio je preko 300 osoba koje su sudjelovale u masovnim demonstracijama zbog protivljenja načinu uređenja države na šerijatskim počelima.

Svojim glasovanjem Alkalaj je BiH svrstao uz zemlje poput Etiopije, Katara, Indonezije, Nepala, Kuvajta…

Za rezoluciju kojom se osuđuju masovna kršenja ljudskih prava u Iranu glasovalo je 78 zemalja članica UN, 28 je bilo protiv, dok je 67 članica UN bilo suzdržano.

Također, treba podsjetiti da je Alkalaj samo prije par tjedana održao žestoki govor u UN-u kada je kritizirao visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. On je Schmidta optužio za diskriminaciju manjinskih skupina rekavši da se on kao Židov ne može kandidirati za vodeće dužnosti u BiH. Ova njegova izjava brzo je prokazana jer je objavljeno da preko 15 godina posjeduje i hrvatsko državljanstvo te da se kao takav smatra Hrvatom.

Analitičari su se tada složili da se njegov ratoborni govor pred Vijećem sigurnosti UN-a može okarakterizirati kao podrška isključivo najradikalnijim bošnjačkim predstavnicima koji kontinuirano zagovaraju kršenje Daytonskoga sporazuma, čime je ponovno dokazao da je njihova marioneta.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:56