StoryEditor

Alilović: Šego je iznenađenje samo onima koji ne prate rukomet

Piše D  /  17.01.2019., 12:01h

Međutim, Hrvatska se nije uspjela probiti među četiri najbolje pa su, nakon poraza od Francuske u Zagrebu, vandali koji su Mirka smatrali krivcem za neuspjeh razbili stakla i dio krova na njegovoj vikendici na Rabu, piše Index.hr

Alilović, istinski emotivac, uvijek je bio iskren. Krenuo je od samog sebe. 

"S Hrvatskom sam uzeo dosta medalja i branio neke jako dobre utakmice. Bilo je i loših, bilo je i prekrasnih trenutaka. Igrali smo i par finala, uzeli dosta bronci. Moje mišljenje je da je bilo loših trenutaka u nekoliko zadnjih godina gdje je dolazilo do nekih razapinjanja koja su bila presmiješna. U klubu ne mogu reći, branim super. Tu mi je dobro, možda zato što se osjećam mirnije. U reprezentaciji sam izgarao od želje i uzbuđenja. Ja sam emotivac. Ponosan sam što sam igrao s onom starom, zlatnom generacijom. Generacijom Pere, Ivana, Laca i Džombe, pa sve do ove nove gdje su Duvnjak, Štrlek i ostali. Prošao sam dvije generacije, uzeli smo dosta medalja. Sa svima sam u dobrim odnosima, čujem se s dosta njih i mislim da je to ono najljepše", započeo je u razgovoru za Index 33-godišnji golman mađarskog Pick Szegeda.

"Nitko mene nije otjerao iz reprezentacije i rekao da moram ići, da ne smijem braniti. To je bila odluka i prije prvenstva u Hrvatskoj. Mislio sam pomoći, nisam imao nikakav pritisak sa strane. Nije ispalo kako treba, izgledalo je loše, pukli smo."

"Pa ti Šveđani su svaku gađali u rašlje. Nevjerojatno"

Taj Euro u Hrvatskoj bolna je rana Mirku i ostalim suigračima iz reprezentacije. Jednostavno, nije im išlo.

"Povukao sam se za stalno. Sada sam otac troje djece, jedanaest godina sam bio u reprezentaciji. Posvetit ću se obitelji, mali mi je napunio sedam godina i kreće u prvi razred. Posvetit ću se klubu, a zimi mi ostaje nešto vremena. Djeca brzo odrastaju i brzo odu od roditelja i trebam iskoristiti ovo vrijeme dok aktivno igram da djeci priuštim neke stvari i budem uz njih kad je bitno. Mislim da ću ostati sa strane i biti uz njih", govori nam Alilović pa podcrtava posebnu jednu utakmicu.

"Ono sa Švedskom, ono je bio šok... Dan danas kad gledam, ljudi su pogađali apsolutno sve u rašlje. Nešto nevjerojatno, to se viđa jednom u pet godina na rukometnim utakmicama. Nemoguće kakav su rukomet igrali, a nama ništa nije išlo. Oni s četiri, pet poraza dođu do finala, mi zbog dva poraza završimo peti. Sami smo si krivi, ali kad se neke stvari pogledaju na kraju nisu fer i korektne. Isto tako, da smo imali pomoć sudaca kakve imaju neke reprezentacije kao domaćini turnira, igrali bismo polufinale. Da jednu Hrvatsku toliko ne respektiraju na terenu, to je smiješno. Ipak, i mi smo neka velesila i imamo igrače koji igraju u velikim klubovima, uglavnom većima nego što igraju Skandinavci."

Hrvatska je u Splitu izgubila od Švedske 35:31 i tako zakomplicirala put do završnice turnira. Morala se Červarova reprezentacija vaditi na Norveškoj i Francuskoj što je završilo poražavajuće.

"Danas je osmina finala za Hrvatsku"

Nastupe Hrvatske u Njemačkoj prati u pauzama od klupskih treninga i obiteljskih obaveza.

"Realno, ovo je fantastično. Dižemo se iz utakmice u utakmicu i to je bitno. Negativna stvar, da je tako nazovemo, je to što dosad još ništa nismo napravili jer protiv Španjolske o svemu odlučujemo. Danas je osmina finala za nas, s tom pobjedom imamo četvrtfinale s Francuskom ili Njemačkom. Tu će oba tima prenijeti po tri boda."

Hrvatsku danas od 20:30 u Münchenu očekuje utakmica istine protiv Španjolske.

"Ni Španjolska ne briljira, ne igraju nešto uvjerljivo. A opet, kad pogledaš, to su imena, to su europski prvaci. Nisu to sad neki razbijači s vanjskih pozicija. Krila su im fantastična, to je vrhunska reprezentacija i bit će problema do zadnje sekunde."

"Šego može nastaviti ovako, sad je među tri najbolja golmana na turniru"

Kao važan adut Červarove reprezentacije ističe se 33-godišnji golman Marin Šego. Mirko i Marin dolaze iz Ljubuškog, jako dobro se poznaju.

"Mi smo branili zajedno u Ljubuškom i sreli smo se u Mađarskoj nakon nekog vremena. Ovu sezonu smo lijepo zajedno odradili. Pa on je branio u Kielceu i Szegedu, ide u Montpellier. Glupo je i razgovarati o njegovim kvalitetama. On je iznenađenje za one koji ne prate rukomet, za one koji pogledaju Szeged jednom godišnje", priča Alilović.

"Sa Šegom sam jako dobar, čujemo se svaki dan. Sigurno da mu je drago i da je presretan. Ne davim ga previše, čestitam mu i idemo dalje. U Hrvatskoj je to tako, vrlo je lako biti junak, a sutra pokojnik. Tako je u svim sportovima zapravo. Čujem se i sa Stepančićem, budućim klupskim suigračem."

Hrvatskoj je, nema sumnje, potreban golman koji će svaku utakmicu obraniti 10-15 lopti. To je recept za medalju.

"Šego je zasad među tri najbolja golmana na turniru prema svemu što sam vidio. Ako ćemo realno, čovjek nam je donio dvije velike pobjede, Island i Makedoniju", rezimira Mirko pa dodaje:

"Može Šego nastaviti ovako, u ovom ritmu. Ali rukomet je timski sport. Mi jako dobro izgledamo u obrani, pogotovo s Makedoncima gdje smo igrali 6 na 7 kad su nas napadali. Presjekli smo puno lopti. Kad se to sve posloži jako lijepo izgleda. Treba zadržati taj nivo. Koncentrirajmo se na ono danas, ako loše završi, pa nije kraj svijeta..."

"Trebam djeci normalan nakon tog prvog mjeseca i turnira, a ne nervozan i umoran"

Emotivni Mirko često je, opravdano ili ne, bio na snažnom udaru javnosti.

"Mene su na turniru u Poljskoj prosuli novinari. Imali su razloge, a i nisu ih imali. U Hrvatskoj me nitko nije dirao od novinara. Ma mi nismo branili kako treba iz XY razloga. Da smo znali popraviti to, popravili bismo. Znate kako je, javnost kritizira i kad je dobro, a gdje neće kad je loše. Imam svoju karijeru, obitelj. Trebam i djeci normalan nakon tog prvog mjeseca i turnira, a ne nervozan i umoran. To je bio stres, dobrovoljni stres. Kad se pogledam u ogledalo, kad sam bio na terenu uvijek sam davao 100 posto za Hrvatsku. Donio sam nam ne znam koliko medalja, čist sam pred sobom", kaže Mirko.

Na opasku kako se danas smatra da Hrvatska već godinama unazad nema golmana svjetske klase, Alilović ističe da su to subjektivna mišljenja.

"Kod nas kad netko tri utakmice dobro brani je ne znam ni ja što, a kad ne brani tako, onda ne valja. Filip Ivić je tu, imao je tešku sezonu iza sebe, imao je niz ozljeda, od koljena pa do ramena. Tu je i situacija u klubu. Moramo računati da je on mlad, on je odigrao jednu profesionalnu sezonu u Kielceu. Tamo je stranac. Nije to tek tako doći na utakmicu i obraniti 20 lopti. Pa onda Pešić, nitko ga nije spominjao nakon prvenstva u Hrvatskoj kad je obranio 15 lopti Parizu. Njega smo zaboravili? Imamo imena koja su u opticaju i treba ih istrpjeti da se dobije golman."

"Danci su istrpjeli fenomenalnog Landina koji je isto znao biti nevidljiv"

Izbornik Lino Červar poveo je na turnir dva umjesto tri golmana. Tu su Marin Šego i Ivan Stevanović, otpao je Filip Ivić.

"Možda je Lino to tako odigrao da im da mirnoću. Nakon jedne utakmice stvori im se pritisak da je i treći golman tu. Vjerujem da im je dao mirnoću i da su oni ta dvojica kojima se vjeruje."

Pored Šege, ima još neke golmanske favorite na turniru.

"Wolf je branio fantastično sve utakmice, kao i protiv Francuske. Ako ima dan, to je to. Njemačka tada ne može izgubiti. Tu je i Landin koji brani fenomenalno. On je dobio šansu prije 7-8 godina, branio je i u Kielu dobro, ali imao je prvenstava gdje je bio nevidljiv. Sada se priča o njemu i njegovih 50 posto obrana, a branio je protiv Saudijske Arabije i Austrije, Danska nije imala ozbiljnih utakmica", zaključuje Mirko pa poručuje:

"Ništa, danas navijamo!"

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 23:57