StoryEditor

Aleksej Navaljni ostaje u pritvoru

Piše D  /  28.01.2021., 04:01h

Navaljni, istaknuti kritičar predsjednika Vladimira Putina, stavljen je u pritvor na 30 dana nakon što je uhićen 18. siječnja na zračnoj luci. Navaljni se tada vratio u Rusiju poslije liječenja u Njemačkoj, po prvi put otkad je u kolovozu prošle godine otrovan novičokom. 

Sud mu je tada odredio pritvor zbog kršenja uvjetne kazne, što disident odbacuje. Navaljnog čeka niz pravnih procesa kojim bi mogao dobiti godine zatvore, piše Reuters, prenosi Hina.

Zapadne države pozvale su na njegovo oslobađanje, kao i deseci tisuća prosvjednika diljem Rusije u subotu. Navaljni se danas pred sudom pojavio videolinkom, tražeći svoje oslobađanje i odbivši apsurdne optužbe koje su mu ruske vlasti navodno pripisale iz političkih razloga.

- Nećemo nikad dopustiti ovim ljudima da otmu i ukradu našu državu. Da, brutalna sila je sada na vašoj strani. Možete mi staviti lisice, no to neće trajati zauvijek, kazao je.

Njegovi odvjetnici će se žaliti na odluku o zadržavanju u pritvoru, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Nakon današnje odluke Navaljni je sucu kazao kako mu je ona bila jasna i prije početka saslušanja. 

Navaljnijevi pobornici pozvali su na nove prosvjede ovaj vikend, a vlasti su najavile da će oni biti ilegalni i da će ih zaustaviti. Na prosvjedima prošli vikend uhićeno je najmanje 3400 ljudi.  

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:36