Article_Top_970x250

Albina pozirala u pripijenom kombinezonu: Spremni smo šarmirati Europu

VRUĆE IZDANJE

Albina pozirala u pripijenom kombinezonu: Spremni smo šarmirati Europu

svibnja 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Vraća se kičasti glamur Eurosonga. Nakon što je prošle godine otkazano zbog pandemije, Nizozemska će europsko televizijsko pjevačko natjecanje ovaj tjedan organizirati u 'razvodnjenoj' verziji.

Oko 3500 fanova s negativnim testom na Covid sudjelovati u finalu 22. svibnja u dvorani Ahoy u Rotterdamu pa će i Eurosong tako dati svoj doprinos opreznom otvaranju Europe. 

Francuska pjevačica Barbara Pravi, koju zovu modernom Edith Piaf, favoritkinja je kladioničara za pobjedu koju Francuska čeka 44 godine.

Na kladionicama je slijede predstavnici Italije i Malte. Izvođači će biti u posebnom "mjehuru" pod strogim pravilima nizozemske vlade. 

"Odgovornost organiziranja Eurosonga u ovo izazovno vrijeme ne shvaćamo olako", kazao je izvršni supervizor natjecanja Martin Oesterdahl.

Poznat po živopisnim kostimima i sladunjavim pjesmama, Eurosong gleda više od 180 milijuna televizijskih gledatelja od Europe do Australije. Prošle godine natjecanje nije održano prvi put u 60-godišnjoj povijesti.

U subotu su organizatori objavili da je jedan od članova poljske delegacije pozitivan na koronavirus pa će cijela delegacija u karantenu, uključujući i pjevača Rafala Brzozowskog. To znači da Poljaci neće moći nastupiti uživo na drugoj polufinalnoj večeri u četvrtak pa će biti prikazana snimka s njihove posljednje probe. 

Prošlogodišnje otkazivanje bilo je gorko razočaranje za Nizozemsku koja je pravo na domaćinstvo stekla pobjedom pjevača Duncana Laurencea u Izraelu 2019. 

Ove je godine organizator dobio zeleno svjetlo, ali i stroga pravila nizozemske vlade. Prvom i drugom polufinalu, u utorak i četvrtak, i finalu u subotu prisustvovat će 3500 gledatelja, što je 20 posto kapaciteta dvorane Ahoy. Gledateljima koji su navikli na more zastava u publici i izvođače koji se grle i slave, ovogodišnje izdanje bit će drugačije. 

Nacionalne delegacije moraju slijediti strog protokol. Bit će odvojene od gledatelja i testirat će se svakih 48 sati. Broj članova izaslanstava znatno je manji, a Australci nisu ni doputovali u Nizozemsku i nastupit će 'na daljinu'.

Fanova iz inozemstva će, po očekivanjima biti jako malo jer se za ulazak u Nizozemsku traži PCR test ili desetodnevna karantena. Kada je riječ o pjesama, jedinstvena kombinacija kiča i nacionalnog naboja ostala je uglavnom ista unatoč pandemiji. 

Francuzi se uzdaju da će im Barbara Previ donijeti pobjedu nakon 1977., ali se tome nadaju i drugi favoriti, Talijani koji nisu slavili još od Tota Cotugna u Zagrebu i Maltežani koji dosad nisu nikad pobijedili. 

Neobičnih priča s Eurosonga ne manjka ni ove godine. Ruska pjevačica Maniža uzrujala je tamošnje konzervativce pjesmom o pravima žena, dok je Ciparska pravoslavna crkva osudila njihovu izvođačicu Elenu Tsagrinou jer svojom pjesmom "štuje vraga".

Hrvatsku predstavlja Albina s pjesmom "Tick-tock" koja će finale pokušati izboriti na polufinalu u utorak.

Da je spremna za nastup hrvatske predstavnica pokazala je na Instagramu, poručivši:

"Spremni smo šarmirati Europu".

Inače, Albinine šanse za pobjedu, prema procjenama kladioničara, su malene, ali sudeći prema trenutnim prognozama, Hrvatska se neće osramotiti, kao prethodnih godina kada se nismo niti plasirali u finale. U polufinalu nam predviđaju sedmo mjesto, dok ćemo u finalu zauzeti  16. od  ukupno 39 država koliko ih sudjeluje na ovogodišnjem natjecanju.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ALBINA (@albina.music)

Dnevnik.ba