StoryEditor
kosovski premijer

Albin Kurti postavio šest uvjeta Srbiji za formiranje Zajednice srpskih općina

Piše desk  /  02.02.2023., 14:42h

Istovremeno dok se u Beogradu održava posebna sjednica Skupštine o Kosovu, skupština Priština je danas također okupila svoje poslanike. U srbijanskom parlamentu prisustvuje predsjednik Aleksandar Vučić, a u kosovskom premijer Albin Kurti. Obojica su se za svojim govornicama dotakli teme Zajednice srpskih općina.

I dok Vučić poručuje da o tom pitanju više nema "što da se dogovara i pregovara“, ali da ga plaši da druga strana i dalje odbija da je formira, Kurti je upravo danas pred poslanicima izlistao njegovih šest uvjeta za njeno formiranje, piše Nova.rs.

U Prištini je u 10:00 sati počela sjednica kosovske skupštine. Iako na njenom dnevnom redu nije bilo predviđeno da će se raspravljati o pregovorima Prištine sa Beogradom, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih općina i izlistao svoje uvjete pod kojim ovo tijelo može biti formirano.

Govoreći o dosadašnjim sastancima organiziranim uz američko posredovanje, naveo je da je kontinuirano isticao svoju posvećenost da se što prije postigne dogovor o francusko-njemačkom prijedlogu: “Spreman sam da doprinesem maksimalnom konstruktivnošću“, dodao je.

Deseta točka prijedloga, kako je danas ponovio, tiče se sprovođenja sporazuma, a u to je uključena i Zajednica srpskih općina.

I danas je ponovio da su, stoga, bilo kakvi preduslovi za napredovanje “besmisleni“, ali i da Zajednica koja je proizašla iz dogovora koji su predvodili Ivica Dačić i Hašim Tači – mora imati određene uvjete, a ima ih šest:

1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

2. Zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promijeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj suradnji općina po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dvije države.

4. Prije osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na sjeveru da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato.

5. Zajednica je dio konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.

6. Predsjednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvaćanja Republike Kosovo u EU.

Opozicija ga je ipak kritizirala po pitanju Zajednice, naglasivši današnji datum kao dan kada je Kurti riješio da je prihvati, ali da mu je problem kako to da poslanicima objasni.

Takvo mišljenje izazvalo je to što, dok sa jedne strane Kurti iznosi uvjete za nju, danas nijednom nije poricao da će Zajednicu potpuno odbiti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:47