StoryEditor
protivljenje oporbe

Albanski parlament legalizirao medicinski kanabis

Piše fena  /  21.07.2023., 16:11h

Albanski parlament danas je legalizirao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a takav je potez oštro kritizirala oporba dok vlada vjeruje da bi dopuštanje ograničene proizvodnje kanabisa moglo povećati prihode od poreza.

Parlament je izglasao da se dozvoli ograničen i kontroliran rast biljaka kanabisa, premda nije jasno kako će se regulirati medicinski kanabis.

Uzgoj marihuane je cvjetao u Albaniji u prošlosti pošto su trgovci drogom koristili nedostatak stabilne vlasti u zemlji.

Nakon dolaska na vlast 2013. godine, vlada ljevičarske Socijalističke partije premijera Edija Rame postavila je uništavanje biljaka kanabisa kao glavni cilj.

Tijekom iduće dvije godine uništeno je na milijune biljaka kanabisa s procijenjenom tržišnom vrijednošću od sedam milijardi eura, više od dvije trećine godišnjeg bruto domaćeg proizvoda zemlje u to vrijeme.

Beta podsjeća kako je Albanija i dalje glavna ruta za trgovinu teškim drogama. Policija i dalje razbija izolirane slučajeve uzgoja kanabisa, ali mnogo rjeđe nego prije desetljeća.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 16:38