StoryEditor

Albanija otkazala sudjelovanje na summitu u Sarajevu "zbog odnosa prema Kosovu"

Piše D  /  07.07.2019., 03:07h

On je na Twitteru objavio da je "odnos organizatora summita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti s ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti".

"Nema suradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno", poručio je Cakaj.

Podsjetimo, predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da neće prisustvovati Summitu o procesu suradnje u jugoistočnoj Europi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države sudionice.

Summit SEECP počinje sutra, a održava se u Sarajevu i na Jahorini u prisustvu brojnih državnika.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bit će domaćin ovog sastanka ministara vanjskih poslova.

Kako je najavljeno, na taj način BiH završava jednogodišnje predsjedanje ovom regionalnom inicijativom. BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u travnju 2018. godine od Republike Slovenije. 

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će sudjelovati visoka delegacija sudionica SEECP-a, predstavnici Europske unije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) razgovarat će se o aktaelnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire kao preduvjetu za održivi razvoj te regionalnim i europskim integracijskim procesima.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:47