StoryEditor
Australski premijer

Albanese: Australija se protivi američkom kaznenom progonu Juliana Assangea

Piše fena  /  01.08.2023., 14:51h

Australski premijer Anthony Albanese izjavio je u utorak da njegova vlada čvrsto stoji protiv Sjedinjenih Država zbog kaznenog progona osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, australskog državljana koji se bori protiv izručenja iz Britanije na osnovu optužbi za špijunažu Sjedinjenih Država.

Vlada Albaneseove Laburističke stranke lijevog centra tvrdi od pobjede na izborima u 2022. da bi Sjedinjene Države trebale prekinuti potjeru za 52-godišnjakom, koji je četiri godine proveo u londonskom zatvoru boreći se protiv izručenja.

Američki državni tajnik Antony Blinken usprotivio se australskom stavu tijekom posjete toj zemlji u subotu, rekavši da je Assange optužen za “veoma ozbiljno kriminalno ponašanje” objavom gomile povjerljivih američkih dokumenata prije više od desetljeća.

- Razumijem zabrinutost i stavove Australaca. Mislim da je veoma važno da naši prijatelji ovdje shvate našu zabrinutost u vezi s tim pitanjem - izjavio je Blinken novinarima.

Albanese je u utorak rekao: "Ovo je trajalo predugo. Što je dosta, dosta je".

Kazao je novinarima da Blinkenovi javni komentari odražavaju stavove koje iznosi administracija predsjednika Joea Bidena tokom privatnih razgovora s dužnosnicima australske vlade.

- Ostajemo veoma čvrsti u našem stavu i našim predstavljanjima američkoj vladi i nastavit ćemo to činiti - dodao je Albanese.

O Assangeu, čija se sloboda naširoko smatra testom utjecaja Australije na Bidenovu administraciju, razgovarano je na godišnjim bilateralnim sastancima u australskom gradu Brsbaneu prošlog tjedna između Blinkena i australske ministrice vanjskih poslova Penny Wong.

Wong je u subotu rekla novinarima kako Australija želi da se optužbe "dovedu do kraja". Australija ostaje dvosmislena o tome treba li SAD odustati od kaznenog gonjenja ili sklopiti sporazum o priznanju krivice.

Assange se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom optužbom za zloupotrebu kompjutera zbog WikiLeaksove objave stotinu tisuća povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata 2010.

Američki tužioci navode da je on pomogao obavještajnoj analitičarki američke vojske Chelsea Manning u krađi povjerljivih diplomatskih depeša koje je WikiLeaks kasnije prenosio i objavljivao vojne datoteke, dovodeći živote u opasnost.

Australija tvrdi da postoji raskorak između američkog tretmana Assangea i Manning. Tadašnji američki predsjednik Barack Obama preinačio je 35-godišnju kaznu Manning na sedam godina, što joj je omogućilo puštanje na slobodu u 2017.

Podsjetimo, Assangea i Manning su objavili video u kojem američka vojska u Iraku puca na civile, novinare Reutersa i djecu, a taj čin Amerikanaca su mnogi smatrali ratnim zločinom.

Assange se nalazi u zatvoru visoke sigurnosti Belmarch otkako je uhićen 2019. godine jer nije platio kauciju tijekom odvojene pravne bitke. Prije toga, proveo je sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje bi se suočio s optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje. Švedska je na kraju odustala od istrage seksualnih zločina u 2019.

Prošlog tjedna, Assangeov brat Gabriel Shipton pozvao je Australiju da pojača pritisak na Sjedinjene Države.

- Svakim danom američka administracija ignorira australsku javnost o Julianovoj slobodi, postaje sve jasniji i jasniji pravi položaj Australije u alijansi - rekao je Shipton, misleći na bilateralni sporazum o sigurnosti potpisan 1951. godine, prenosi AP.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:06