Article_Top_970x250

Albanci u Sjevernoj Makedoniji traže premijersko mjesto

politička previranja

Albanci u Sjevernoj Makedoniji traže premijersko mjesto

srp 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Lider najjače albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji DUI Ali Ahmeti izjavio je da je u toj zemlji "došao kraj hegemonističkim politikama i da će ideja o premijeru Albancu zaživjeti veoma brzo".

Nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, na kojima je njegova stranka osvojila 15 zastupničkih mjesta, Ahmeti je poručio kako budući premijer treba biti Albanac, odnosno kandidat njegove stranke DUI Naser Ziberi, prenose skopski mediji, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, već je obavio razgovore s predstavnicima drugih albanskih parlamentarnih stranaka o ideji da Sjeverna Makedonija dobije prvog albanskog premijera no njegovu ideju promptno su odbacile dvije najjače makedonske stranke Socijaldemokratski savez Makedonije i VMRO-DPMNE.

Lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev poručio je Ahmetiju da neće prihvatiti njegova uvjetovanja, te da je čak dobro za DUI da nakon 18 godina na vlasti ide u redove oporbe.

Na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji SDSM je osvojio 46 mandata, VMRO-DPMNE 44, DUI 15, Alijansa za Albance 12, Ljevica 2 i Demokratska partija Albanaca jedno zastupničko mjesto.

Dnevnik.ba