StoryEditor

Alarmantan broj izostanaka djece u hrvatskim školama, evo i zašto

Piše D  /  19.01.2018., 08:01h

Prema najnovijim podacima, prošle školske godine učenici osnovnih i srednjih škola imali su više od 32 milijuna izostanaka. Kao jedan od glavnih krivaca navodi se novi Pravilnik o pedagoškim mjerama, koji ostavlja mnogo prostora za manipulacije opravdanjima. 

Nije tajna da naši učenici vole izostajati s nastave. Izostanaka je u osnovnim školama prošle godine bilo 15 i pol milijuna, u srednjima 16 i pol milijuna. Pa tako proizlazi da je svaki osnovnoškolac izostao 48, a srednjoškolac 99 sati. Profesori su očajni. Kao glavnog krivca navode novi izmijenjeni Pravilnik o pedagoškim mjerama donesen prije točno godinu dana.

Prema Pravilniku, roditelj može nekoliko puta opravdati izostanak od 3 dana zaredom, i to bez liječničke ispričnice. Nigdje nije definirano koliko se puta to može napraviti, kažu upućeni.

Milijuni izostanaka učenika nisu novost u našem školstvu. I nisu posebnost samo u Hrvatskoj, imaju taj problem i druge države. Ali one traže rješenje za smanjenje broja izostanaka, a naša je posebnost to što smo našli rješenje za povećanje broja izostanaka, piše HRT.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:38