StoryEditor
amerikanci biraju predsjednika

Alarm u Kijevu: Prijeti im scenarij koji može dokrajčiti sve ratne planove! ‘Sat otkucava...‘

Piše desk  /  22.05.2023., 20:03h

Pod Bidenovom administracijom američki se Kongres obvezao poslati gotovo 115 milijardi dolara vojne i humanitarne potpore Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

No, ako na predsjedničkim izborima sljedeće godine pobjedu odnesu republikanci, Ukrajina bi mogla ostati bez vitalne pomoći od SAD-a, piše Jutarnji list.

Analitičar David Charter za britanski Times u članku "Zašto otkucava sat američkoj potpori Ukrajini" tvrdi kako nije važno tko će postati republikanski kandidat za predsjednika - Donald Trump ili Ron DeSantis - jer će obojica zagovarati politiku izolacionizma "Amerika na prvom mjestu". Ukrajinski saveznici strahuju da bi vojna potpora nakon američkih predsjedničkih izbora 2024. mogla biti značajno reducirana.

"Zabrinjavajuće je za proukrajinske Europljane i Amerikance to da se Trump i DeSantis natječu za glasove na primarnim izborima Republikanske stranke iz baze koja se čvrsto odmiče od potpore Kijevu, šaljući signale da sve što Putin treba učiniti jest čekati i nadati se da Biden neće uspjeti pobijediti na reizborima", piše Charter.

Kad su demokrati kontrolirali Bijelu kuću i Kongres, republikanci su uglavnom mogli ostati po strani kad se raspravljalo o Ukrajini. Ali, sada su prisiljeni na dva fronta zauzeti stav - Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci morat će djelovati na Bidenove zahtjeve za više pomoći Ukrajini, a birači će se morati suočiti s izborom između izolacionista i internacionalista. Čini se da oni republikanci koji zagovaraju potporu Ukrajini, poput bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, imaju male izglede za osvajanje nominacije.

Istraživački centar Pew ranije ovog mjeseca otkrio je da 79 posto republikanaca vjeruje kako SAD treba obraćati manje pozornosti na probleme u inozemstvu i koncentrirati se na probleme kod kuće, što je porast u odnosu na 54 posto prije tri godine. Samo 39 posto demokratskih glasača misli isto.

Donald Trump, glavni republikanski predsjednički kandidat, jasno je dao do znanja da nema namjeru nastaviti u istom smjeru kao Biden kad je riječ o pružanju potpori Ukrajini. U intervjuu za CNN odbio je reći želi li pobjedu Rusije ili Ukrajine, izjavivši: "Ne razmišljam u smislu pobjede i poraza. Razmišljam u smislu da se to riješi. Želim da svi prestanu umirati". Trump se također nije izjasnio oko toga treba li Putina smatrati ratnim zločincem. "Ako kažete da je ratni zločinac, bit će puno teže sklopiti dogovor da se ova stvar zaustavi", dodao je Trump.

Ni Ron DeSantis, guverner Floride i glavni Trumpov protivnik u Republikanskoj stranci, nema velikih pretenzija prema okončanju rata u Ukrajini. U ožujku je u intervjuu za Fox News rekao da SAD "ima mnogo vitalnih nacionalnih interesa", ali "dodatno uplitanje u teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije nije jedno od njih".

Ipak, za razliku od Trumpa, DeSantis je nakon kritika svojih stranačkih kolega o "teritorijalnom sporu" promijenio svoju retoriku pa je u intervjuu s Piersom Morganom rekao da je zapravo mislio na "područje sukoba" te je Putina nazvao ratnim zločincem.

Analitičari vjeruju da republikanski birači postaju sve veći izolacionisti zbog Trumpa, ali i zbog medijske pozornosti koja se pridaje osobama koje otvoreno zagovaraju prestanak slanja pomoći Ukrajini.

"Ukrajina je novi Irak. Našom zemljom upravljaju glupi ratni huškači koji su toliko neupućeni i nepovezani s onim što američki narod želi da nas doslovno vode u 3. svjetski rat", izjavila je nedavno republikanska zastupnica i teoretičarka zavjera Marjorie Taylor Greene. Slično je rekao i republikanski zastupnik iz Arizone Paul Gosar: "Nemamo što raditi u Ukrajini. To nije naša borba". A republikanski zastupnik iz Montane Matt Rosendale ustvrdio je: "Moramo se pozabaviti krizom na granici kod kuće prije obrane granica drugih zemalja".

Andrea Kendall-Taylor, suradnica think tanka Centar za novu američku sigurnost, rekla je na saslušanju u Senatu prošli tjedan da su mediji učinili mnogo da pojačaju podjele i istaknu stajališta koja dovode u pitanje treba li SAD nastaviti podupirati Ukrajinu.

Primjerice, mnogo je medijske pozornosti pridano Kevinu McCarthyju, nedugo prije nego što je postao predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, koji je izjavio da republikanci "neće ispisati bjanko ček Ukrajini". Mnogo je manje popraćena njegova izjava u kojoj izražava potporu Ukrajini. "Podržavam pomoć Ukrajini. Ne podržavam ono što je vaša zemlja učinila Ukrajini. Trebali bi se povući", rekao je McCarthy ruskom novinaru tijekom turneje u Izraelu početkom ovog mjeseca.

Konzervativni politički komentator Bill Kristol vjeruje da će DeSantis na sličan način biti "odgovorniji" u slučaju da osvoji republikansku nominaciju jer kandidati imaju tendenciju ublažiti svoju retoriku, a na primarnim izborima uglavnom apeliraju na svoju temeljnu glasačku bazu.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:48