Article_Top_970x250

Aladrović poslao poruku prosvjednicima na Markovu trgu: "Jasno ćemo definirati kriterije tko će i koliko zarađivati"

ministar rada

Aladrović poslao poruku prosvjednicima na Markovu trgu: "Jasno ćemo definirati kriterije tko će i koliko zarađivati"

stu 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je u srijedu sindikatima koji su prosvjedovali na Markovu trgu da se Vlada trudi pronaći rješenje za njihove zahtjeve te je obećao da će se kroz redizajn sustava plaća u javnim službama stvoriti pravednije i objektivnije vrednovanje njihova posla

"Trudit ćemo se u pronalasku zajedničkog rješenja, nadam se da svi shvaćaju kolika je kompleksnost sustava i kolike su mogućnosti države. Razumijemo da određeni sektori nisu zadovoljni sadašnjim statusom, ali možemo obećati da ćemo kroz redizajn sustava plaća omogućiti pravedniji i objektivniji sustav", kazao je Aladrović.

Ministar je za vrijeme prosvjeda sindikata obrazovanja na Markovu trgu održao pregovarački sastanak sa sindikatima državnih i javnih službi o osnovici i materijalnim pravima u idućoj godini.

Aladrović je naglasio da će plaće u prosvjeti i ostalim javnim službama, dok u Ministarstvu budu analizirali sustav plaća u idućih šest mjeseci, porasti kroz dizanje osnovice za 6,12 posto, po principu 2+2+2, i to početkom, sredinom i krajem sljedeće godine. Ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto.

S obzirom na to, Aladrović očekuje skori kraj štrajka. 

"Nadamo se da će se okončati, štrajk nije ugodna situacija, ni učenicima, ni roditeljima, a sigurno ni pregovaračkim stranama. O zahtjevima štrajkaša smo se odredili vrlo jasno. Očekujemo da će štrajk okončati u nekom razumnom roku", kazao je.

Dodao je kako kao Vlada pokazuju "jasnu brigu za sve zaposlenike u državnim i javnim službama".

"Novim sustavom plaća ćemo jasno definirati kriterije tko će i koliko zarađivati, i kolika je složenost poslova u javnoj i državnoj upravi. To je cjelokupan rad i rješenje ovog problema", naglasio je Aladrović.