StoryEditor

Al Jazeera Hrvatima u Mostaru pokušala podvaliti nerede: Odgovoran je Desk u Sarajevu

Piše D  /  12.10.2018., 10:10h

Hrvatska javnost u BiH ogorčena je izvještavanje regionalne televizijske kuće Al Jazeera sa sinoćnje mirne šetnje Mostarom koja je organizirana kako bi se upozorilo da je Željko Komšić drugi bošnjački član Predsjedništva BiH te da je time hrvatskom narodu ukradena spomenuta dužnost u kolektivnom šefu države.

Naime, tisuće Hrvata iz svih dijelova BiH okupili su se sinoć u kampusu Sveučilišta u Mostaru te su sa zastavama i upaljenim svijećama prošetali ulicama Kralja Tomislava i Petra Krešimira IV. do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Pred zgradom Ureda su postavili transparent na kojem je stajalo R.I.P. Democracy i simbolično su zapalili svijeće povodom "smrti demokracije u BiH". Također, još su jednom istaknuli kako je Komšić drugi bošnjački, a ne hrvatski član Predsjedništva.

Cijeli događaj je protekao iznimno mirno i dostojanstveno, bez i najmanjeg incidenta, no iz izvještaja Al Jazeere se stječe upravo suprotan dojam.

U izvještaju s mirne šetnje koji je emitiran sinoć u vijestima u 22.00 sata, Al Jazeera je objavila kadrove na kojima se vide zapaljene baklje, specijalci i mladi ljudi agresivnih izraza lica i relativno prijetećeg držanja koji nose zastave Crne Gore!

To je, razumljivo, izazvalo ogorčenje u hrvatskoj javnosti u BiH.

Novinar Al Jazeere Ivan Pavković koji je izvještavao s prosvjedne šetnje u Mostraru za Dnevnik.ba je izjavio kako je za objavljivanje "krivih" kadrova odgovoran Desk Al Jazeere u Sarajevu.

"Mi smo iz Mostara poslali korektne i informacije i sliku. To  se u javljanju i čuje jer ga počinjem sa riječima ‘izrazito miran i tih skup... ‘. U 20.00 sati su išli dnevni kadrovi skupa, a u 22.00 je slika osvježena noćnima. To je zaduženje kolega u Desku u Sarajevu. Tek sam naknadno vidio, nakon poruka i poziva, da je u 22.00 sata otišla pogrešna slika. Tražio sam objašnjenje. Rekli su da je slika uklonjena te da ide i javna isprika. Da se potkrala pogreška miješanja s materijalom iz Podgorice, koji je stizao u isto vrijeme", rekao je Pavković.

Isprika Al Jazeere još uvijek nije objavljena na njihovoj web stranici.

Inače, Al Jazeera je poznata po tendencioznom izvještavanju o nizu tema i zapravo stoji čvrsto na stavovima bošnjačkog nacionalizma i bosanskog unitarizma. 

J.G. / Dnevnik.ba
 

23. travanj 2024 19:08