Aktivisti u novoj misiji: Poprskali sliku vrijednu 111 milijuna dolara, bacili na nju pire od krumpiraSCREENSHOT - Twitter
StoryEditor
napad u muzeju

Aktivisti u novoj misiji: Poprskali sliku vrijednu 111 milijuna dolara, bacili na nju pire od krumpira

Piše hina  /  24.10.2022., 08:40h

Platno "Stogovi sijena" francuskog impresionističkog slikara nalazi se u muzeju Barberini u Potsdamu i dio je zbirke milijardera Hassa Plattnera

Nakon Van Goghovih "Suncokreta" koje su klimatski aktivisti prije desetak dana zalili juhom od rajčice, na meti je u nedjelju bila slika "Stogovi sijena" Claudea Moneta izložena u njemačkom muzeju koju su poprskali pireom od krumpira kako bi upozorili na dramatične klimatske promjene.

"Ako je potrebno da na sliku bacimo pire ili juhu od rajčica - kako bismo podsjetili društvo da sve nas ubija utrka za fosilnim gorivima: Onda ćemo vam i baciti pire na sliku", rekli su aktivisti pripadnici pokreta "Last Generation" i objavili videosnimku svog prosvjednog čina.

Platno "Stogovi sijena" francuskog impresionističkog slikara nalazi se u muzeju Barberini u Potsdamu i dio je zbirke milijardera Hassa Plattnera.

Slika je kupljena na dražbi 2019. godine za 111 milijuna dolara - što je bila rekordna svota za Moneta - a muzeju je dana na posudbu.

Odjeveni u crno i narančaste prsluke, aktivisti su bacili pire na sliku pa zauzeli isti položaj kao i aktvistice koje su to učinile 14. listopada u londonskoj Nacionalnoj galeriji - klečeći, leđima okrenuti slici zalijepili su svaki po jednu ruku na zid.

"Zar treba na sliku baciti pire da biste nas poslušali? Ova slika neće vrijediti ništa ako ćemo se morati tući za hranu", rekao je jedan od njih prije nego što ih je privela policija.

Slika je zaštićena staklom, navodi muzej i dodaje da prema ocjeni stručnjaka nije oštećena.

"Stogovi sijena" bit će nanovo izloženi za posjetitelje od srijede.

Van Goghovo remek-djelo "Suncokreti" zalile su johom od rajčica dvije aktivistice pripadnice pokreta Just Stop Oil i tadašnju su premijerku Liz Trass pozvale da prekine eksploataciju ugljikovodika u zemlji. Riječ je o eksploataciji koju je premijerka odlučila ubrzati. "Suncokreti" nisu oštećeni, a manja oštećenja nanesena su okviru slike.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:10