StoryEditor

Aktivisti najavljuju nove prosvjede i blokadu deponije Uborak

Piše D  /  10.03.2021., 11:03h

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo je odlučilo da neće organizirati usmenu javnu raspravu, nego online platformu. To, prema mišljenju aktivista Udruženja “Jer nas se tiče”, nije u skladu sa zakonom i procedurama. Za slučaj usvajanja predviđenog plana koji, kako kažu, podrazumijeva proširenje deponije Uborak i dalje odlaganje smeća na ovoj lokaciji, najavljuju ponovnu blokadu deponije, kao i prosvjede ispred zgrade Ministarstva okoliša.

„Ne znam kakva je javna rasprava – “online”. Tu treba da se pojavi desetine ljudi, da kažu zašto jesu ili zašto nešto nisu. Mislili su da naprave plan od 2021. do 2026, odnosno da za još pet godina produže našu patnju“.

U Ministarstvu su iznenađeni i razočarani reakcijom aktivista. Online javna rasprava u vremenu pandemije je, tvrde, jedino ispravno rješenje, jer žele čuti i mišljenja javnosti i stručnjaka.

„Online javna rasprava će se organizirati isključivo zbog trenutne epidemiološke situacije. Teško je pronaći prostor u kojem bi se mogla održati usmena javna rasprava, i to na siguran način i uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Usmena rasprava bi zahtijevala dalji odabir, odnosno ograničavanje broja sudionika, što je nedopustivo“.

Pristigle sugestije građana bit će obrazložene i kasnije dostupne javnosti, a iz Ministarstva ne isključuju ni naknadnu usmenu javnu raspravu ako to bude moguće s obzirom na epidemiološku situaciju. Iz Koalicije “Pravo na grad” podsjećaju da je deponija davno izgubila dozvole za rad, smatrajući protuzakonitim svaki plan koji podrazumijeva odlaganje smeća na Uborku.

„Sve ovo što se radi sada radi se isključivo da se skrene pozornost i izbjegne odgovornost. Postavljaju se pitanja javnih rasprava, odnosno kako se sad nešto trebamo dogovarati, međutim ključna stvar su zakoni i što institucije moraju raditi u skladu s tim zakonima. To se uporno zaobilazi i to nema nikakvog smisla i ne void ka rješenju. Stvari ne idu u pravom smjeru“.

Velike nade aktivisti Udruženja “Jer nas se tiče“ polažu u novu gradsku vlast. Uskoro će biti sazvana tematska sjednica o temi “Deponija Uborak“, a do kraja ovog tjedna predstavnici Udruženja trebali bi se sastati i s novim gradonačelnikom Marijom Kordićem.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:21