StoryEditor

Aktiviraju se godinama neaktivni bitcoin novčanici vrijedni milijune dolara. Zašto?

Piše desk  /  31.12.2021., 22:19h
Bitcoin novčanik koji sadrži milijune dolara vrijednu kriptovalutu izašao je iz stanja mirovanja. Iz ovog ili onog razloga, novčanik nije obavljao transakcije godinama, unatoč tome što sadrži novac koji može promijeniti život.

Novčanik nije korišten od 2013., jedva nekoliko godina nakon što je nestao tajanstveni kreator bitcoina Satoshi Nakamoto. Novčanik trenutno sadrži bitcoin vrijedan 15 milijuna dolara, a nejasno je tko je vlasnik ovog računa ili zašto je ponovno aktiviran u utorak, piše Cointelegraph.

Novčanik ima 321 bitcoin. Nakon osam godina, vrijednost ovog iznosa porasla je sa 6594 dolara na nevjerojatnih 15.103.046 dolara. Dosad su sredstva u novčaniku porasla gotovo 2300 puta. Bitcoin zajednica vrvi od nagađanja o tome tko je vlasnik novčanika i zašto je upravo izašao iz stanja mirovanja. Neki vjeruju da bi to mogao biti takozvani kit, pojedinac ili grupa s velikim zalihama bitcoina, koji će uzdrmati tržište.

Jedan je tviteraš iznio nekoliko mogućih razloga za aktivaciju novčanika. Prema njima, postoje mnoge mogućnosti, od toga da se Satoshi Nakamoto odlučio vratiti, preko toga da se radi o strpljivom ulagaču koji će sada prodati svoje bitcoine, do toga da se netko prisjetio svog novčanika i sada se želi podsjetiti svih prijašnjih transakcija, prenosi Index.hr.

Aktivirano više bitcoin novčanika

Posljednjih mjeseci ponovno je aktivirano nekoliko neaktivnih bitcoin novčanika iz 2011. do 2013. godine, od kojih svaki sadrži nekoliko desetaka milijuna dolara vrijednih bitcoina. Dana 19. rujna, vlasnik neaktivnog bitcoin novčanika ispraznio je svoj račun i prebacio svih 616 bitcoina na različite račune.

Stari i neaktivni novčanici iz ranih dana bitcoina ponovno se aktiviraju s velikim količinama kriptovalute. Rani investitori koji su uložili nekoliko stotina dolara i zadržali svoje udjele evoluirali su u bitcoin kitove, s vrijednostima koje su nastavile rasti. Još jedan bitcoin novčanik probudio se u siječnju nakon što je bio neaktivan od lipnja 2010. Novčanik je imao kriptovalutu vrijednu pet milijuna dolara.

U lipnju 2021. postao je aktivan još jedan kit račun s 900 bitcoina. U nedjelju je nakon devet godina ponovno aktivirana još jedna neaktivna adresa s 235 bitcoina vrijednih 11.114.901 dolar. Neaktivna adresa s 225 bitcoina aktivirana je u četvrtak nakon gotovo osam i pol godina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:24