StoryEditor

“Ako se uvedu fiskalni računi na bh. tržnicama mi prestajemo raditi”

Piše D  /  28.10.2017., 03:10h

Prodaja bez dozvola

Trgovci poručuju da ne pristaju ni na kakve nove namete sve dok se ne riješi problem uličnih prodavača zbog kojih njihov posao ispašta. Problem su i trgovački centri u kojima građani sve više kupuju, a tržnicama su još vjerni samo umirovljenici, no zbog svojih mogućnosti oni vrlo malo kupuju. Fiskalne blagajne imaju trgovine, ugostiteljski objekti i sl... “Proizvodi koje prodajemo uglavnom su iz naše proizvodnje i kako ćemo mi to pravdati, kako ćemo dokazati račune koje naplatimo. Ljudi ne kupuju više na tržnicama. Više je nas koji ovdje radimo nego kupaca. Ne može umirovljenik s 300 KM ništa kupiti.

Nije mu dovoljno ni za kruh i mlijeko. Nema narod novaca pogotovo jer se približavaju Svi Sveti. Moraju kupiti svijeće i cvijeće. Inače slabo kupuju, a ovaj mjesec posebno. Trgovački centri se ne mogu usporediti s našim proizvodima. Naši su uvijek svježi i znamo odakle dolaze, a u trgovinama ne znamo koliko dugo tu stoje i odakle su uvezeni. Roba je možda jeftina, ali i ne vrijedi”, kaže Olga Šindik. Inspekcije su vrlo česte i rigorozne.

Zato moraju jako paziti na svoju ponudu, mliječne proizvode i mlijeko ne smiju prodavati, ako ne posjeduju hladnjak u kojem će ih skladištiti, a to im donosi dodatne troškove. “Bilo kakvo drugo dodavanje troškova i ja odustajem. Neću odustati od ovog posla, ali odustajem od prodaje na tržnici jer jednostavno mogu prodavati na ulici kao što to mnogi rade. Nema inspekcije ni policije, a nama svako malo dolaze. Svaki mjesec preko 600 maraka ja dajem samo za štand.

Ljeti se isplati negdje do devetog mjeseca dok je dijaspora ovdje. Policija i inspekcija prvo moraju srediti grad pa tek onda nama uvoditi nove namete. Stol svaki mjesec isto plaćam nebitno koliko je robe na njemu izloženo i koliko prodam”, poručuje Franjo Šunjić. Sličnog je razmišljanja i Draženka Smoljan iz Jasenice. “Ulični prodavači nas ubijaju. Prodaju jeftinije, a ja ne mogu jer plaćam svaki mjesec 650 KM za stolove.

Svaki dan putujem iz Jasenice u Mostar pa moram plaćati i gorivo. Oni ne plaćaju ništa pa mogu jeftinjije prodavati robu”, rekla je Smoljan, piše Večernji.

Ne odustaju

Ako se fiskalni računi uvedu na tržnicu trgovci s prodajom neće prestati jer to rade godinama. Zanimanje neće mijenjati već će samo napustiti tržnicu i plaćanje velikih zakupnina. Svoj posao će nastavi ako treba i od vrata do vrata kažu trgovci zabrinuti zbog najave novih nameta. 

 

24. travanj 2024 18:38