StoryEditor
Dražen Lalić:

“Ako se Trump ponovno kandidira, bit će veliki pritisak na Obamu da učini isto”

Piše desk  /  09.11.2022., 09:38h

Politički analitičar i sociolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražen Lalić bio je gost Novog dana na N1 i komentirao američke izbore.

Lalić je na početku kazao da su američki međuizbori jako važni.

“Oni nisu samo provjera mandata predsjednika na pola puta, nego su ti izbori važni i za osnovu politike, a one je prije svega zasnovana na potpori predsjedniku u Kongresu. Naravno da je bilo možda i drugih uzbudljivih situacija, kad je bilo važno tko će prevladati na međuizborima. Recimo 2002. nakon napada na SAD i rušenja Twinsa (blizanaca). Treba imati na umu da je Amerikance malo briga za vanjsku politiku. Oni ako izađu na izbore gledaju u smjeru unutarnjih odnosa u SAD-u i ponajprije im je važno pitanje ekonomije i njihov životni standard”, objašnjava.

Iako je rat u Ukrajini jedna od tema u kampanji republikanaca, Lalić kaže da oni puno više komuniciraju o nekim drugim temama –  o inflaciji, stanju ekonomije, kontroli granica i useljavanja.

“Kad već govorimo o Ukrajini, još će dvije godina Biden biti na vlast i on će i dalje nastaviti pomagati Ukrajini. Sad je izvjesno da će izgubiti Zastupnički dom Kongresa i da će mu teže biti pripremati to. Pitanje je samo načina pripreme te pomoći i njene količine”, rekao je.

Ipak, ne vjeruje da će prestati vojna pomoć SAD-a Ukrajini.

“Zbog toga što je vojni lobi izuzetno jak. Često se zaboravlja da što se tiče vojne industrije, da je njoj potreban neki vojni sukob da bi svoje proizvode prodavale. Ekonomija je u SAD-u povezana s ratom. Gospodarstvo se nije toliko oporavilo u SAD-u koliko bi očekivali. U SAD-u su puno osjetljiviji na vijesti vezane uz ekonomiju i visinu poreza nego što su građani Hrvatske. Razmjerno je loše stanje američke ekonomije”, ističe.

Tko će biti kandidat demokrata na predsjedničkim izborima 2024.?

Lalić ističe da demokrati imaju veliku krizu vodstva.

“Još od Obame oni se zapravo nisu snašli i nisu našli pravog lidera. Istina, Biden je osvojio prošle izbore, ali to je više na osnovu kritike Trumpa. Biden je izvrstan političar, ali na njemu se vidi taj teret godina. Trump je evidentno puno vitalniji i jako je znakovito da se uopće ne postavlja pitanje Trumpovih godina, iako je on prilično star. Na Bidenu se to vidi. Vjerojatno će on objaviti svoju kandidaturu, ali oni imaju i neke druge ljude o kojima razmišljaju. Ron DeSantis će biti veliko ime republikanca u budućnosti”, rekao je.

DeSantisa ističe kao jako ime kod republikanaca.

“On nema neke nedostatke Trumpa. On je obiteljski čovjek. On je razmjerno mlad i to je velika razlika između republikanca i demokrata. Nema relevantne zamjene kod demokrata. Kamala Harris se nije profilirala, ne može se nitko sjetiti neke njene političke inicijative. Ako se Trump ponovno kandidira, onda će biti veliki pritisak na Obamu da se kandidira”, ističe.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:15