StoryEditor

´Ako Iran istupi iz ovog sporazuma imat će atomsku bombu za nekoliko mjeseci´

Piše D  /  19.11.2018., 08:11h

Tajna iranska arhiva, koju su ranije ove godine pronašli i zaplijenili izraelski agenti, insinuira da je Teheranov nuklearni program puno napredniji no što su to prethodno mislile zapadne obavještajne agencije te Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Iz tog zaključka proizlazi sljedeće: ako se Iranci povuku iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz kojeg se Trump već povukao, znaju kako u kratkom roku napraviti bombu. Američki fizičar David Albright smatra kako bi taj rok bio svega nekoliko mjeseci.

On dodaje i kako bi Iran prije toga trebao proizvesti obogaćeni uran potreban za oružje, no ako pokrenu svoje cebntrifuge uran bi mogli imati za 7-12 mjeseci.

Prije ranije spomenutog sporazuma, za to su im bila potrebna svega dva mjeseca, no sukladno sporazumu, morali su se riješiti 97 posto nukelarnog goriva i razmontirati većinu svojih centrifuga.

Debelo su ih podcijenili

Stručnjaci kažu da je ovo novo otrkiće u Iranovim nuklernim sposobnostima, prema kojima su u stanju napraviti i oružje, a ne samo nuklearno gorivo, vrlo zabrinjavajuće.

“Zaplijenjena arhiva je prepuna novih stvari o njihovom nuklearnom programu. Nevjerojatno je koliko toga ima”, rekao je za Foreign Policy fizičar Albirght čiji je konačni zaključak da su Iranci puno napredniji na ovom polju no što je Zapad to mislio.

Spomenuta arhiva ima više od 100.000 stranica i odnosi se na dekadu od 1993. do 2003. godine, prije no što su počeli nuklearni pregovori.

“SAD su uvijek izlazile s informacijama kako će Iranu trebati godina do dvije godine da proizvede nekakvo oružje, ali prema ovim informacijama vidimo da su to mogli napraviti puno brže”, dodaje Albright i kaže kako su francuske procjene bile puno bliže od američkih.

Kakve veze ovo ima s Trumpom?

Cijela ova priča bila je vrlo simptomatična, nakon što su Izraelci prošli kroz dio dokumenata iz zaplijenjene arhive, Benjamin Netanyahu je u javnom govoru podijelio dio novih informacija i optužio Irance da su lagali kad su rekli da nemaju planove za nuklearno oružje. Iranski zamijenik ministra vanjskih poslova potom je rekao kako je ta Netanyahuova predstava zapravo bila unaprijed pripremljena s ciljem utjecanja na Trumpa ili čak u dogovoru s Trumpom. Nekoliko dana kasnije Trump je povukao SAD iz Sporazuma.

Prema dokumentima, aktualni predsjednik Rouhani bio je glavno lice iranskog nuklearnog programa u to vrijeme, a ne postoje dokazi da je promijenio stav po tom pitanju.

David Albright, koji je u nekoliko navrata išao u Tel Aviv proučiti arhivu, zajedno s još nekoliko stručnjaka zaključio je kako je Iran imao u potpunosti, a ne samo djelomično razvijene nuklearne sposobnosti te da program i dalje postoji kao što se i neke aktivnosti i dalje provode.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:36