StoryEditor

Akcija Zajam: Iz slovenskih tvrtki izvukli 12 milijuna eura?

Piše D  /  04.03.2021., 07:03h

Međunarodnom akcijom Zajam, koju su pripadnici MUP-a Srpske izveli u suradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, obuhvaćeno je više osoba, a sumnja se da su omogućili izvlačenje više od 12 milijuna evra iz slovenskih tvrtki, potvrdili su izvori Nezavisnih novina.

Sugovornici Nezavisnih kažu da je akcijom obuhvaćena i tvrtka Moj pravnik, čiji je osnivač, prema dostupnim informacijama, Rok Snežič, kontroverzni slovenski biznismen koji stoji iza masovnog otvaranja fantomskih poduzeća u Banjoj Luci.

"Pod lupom istražitelja je i javnosti odlično poznata Prijedorčanka Dijana Đuđić. Njih dvoje su povezani. Podsjetit ću vas da je Snežič ranije spominjan kao ključna osoba u aferi o pozajmici 450.000 eura koje je stranka slovenskog premijera Janeza Janše dobila preko Đuđićeve", ističu naši izvori.

Sugovornici Nezavisnih dodaju da su na meti istražitelja, osim tvrtke Moj pravnik i Đuđićeve, još i Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, te Tanja Subotić Došen i Žana Braunović.

Iz MUP-a Srpske naveli su da je cilj akcije Zajam dokumentiranje kaznenih djela koja se odnose na gospodarski kriminal te da su izvršeni pretresi na osam lokacija na području Banje Luke i dvije lokacije u Prijedoru. Kako dodaju, pretresi lokacija izvedeni su kod osam osoba i jednog poduzeća u Banjaluci.

"Te osobe sumnjiče da su kaznena djela izvršila na području Slovenije tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih poduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više poduzeća iz Slovenije u iznosu od više milijuna eura", naveli su iz MUP-a Srpske.

Snežič i Đuđić su, podsjetimo, od ranije pod lupom medija kako u BiH, tako i u Sloveniji. O Đuđić se, recimo, pisalo da je istraga protiv nje počela još 2016. i to na inicijativu austrijske Ureda za pranje novca, koji je, kako se dodaje, uočio da se na računima koji su se vodili na njeno ime u Austriji skupljaju i odlijevaju velike svote novca čije porijeklo nije bilo najjasnije.

S druge strane, kada je riječ o Snežiču, portal Capital pisao je da je Srpska postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banjoj Luci otvorili 200 fantomskih tvrtki, kao i da najveću ulogu u tome ima upravo taj kontroverzni Slovenac.

Objavljeno je i da posrednici u otvaranju tvrtki u Banjoj Luci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u svojoj državi, vode pravi mali rat za svakog klijenta, te je, pored Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika uočilo Banju Luku kao atraktivnu destinaciju.

Snežič je ranije u izjavi za Capital potvrdio da je preko svojih tvrtki posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banje Luke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, ali i dodao da je sve u skladu sa zakonom, odnosno da se ne radi o poreskoj utaji.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, zbog svojih sumnjivih poslova Snežič je bio na meti istražnih organa kako ovdje, tako i u svojoj zemlji. Štoviše, slovenački mediji javili su da je istragom navodno obuhvaćen i sam Snežič, za kojeg se ranije pisalo da je prijatelj Janše.

Kako javljaju slovenski mediji, pod lupom je navodno i Miran Vuk iz Zavrča, bivši gradonačelnik ovog mjesta. Snežič je, dodaje se, u prošlosti bio porezni savjetnik obitelji Vuk.

Snežič je, podsjećanja radi, od sigurnosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje, te je 31. prosinca 2020. napustio BiH.

"Nejasno je gdje se Snežič sada nalazi. Nema ga ni u Sloveniji ni u BiH", rekli su jučer izvori Nezavisnih.

Policija u Sloveniji priopćila je u utorak da su u tijeku 23 pretresa kuća u toj državi te da u tome sudjeluje čak 100 istražitelja.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:15