Article_Top_970x250

Akcija Skiper: Uhićene četiri osobe

krijumčarenje migranata

Akcija Skiper: Uhićene četiri osobe

ožu 23, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na širem području Zvornika lišili slobode četiri osumnjičene osobe.

Istraga je realizirana u suradnji s kolegama iz Republike Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organiziranih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na Drini, pa dalje preko teritorija Bosne i Hercegovine, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzročenu priljevom ilegalnih migranata. 

Aktivnosti je na terenu realizirala SIPA, uz potporu MUP-a RS, OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. 

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U tijeku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predani u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo-Organiziranje grupe ili udruge za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi s kaznenim djelom-Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Istodobno je na području Republike Srbije lišeno slobode pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata, među kojima je i osumnjičeni organizator.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organiziranog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz potporu Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Dnevnik.ba