StoryEditor
ambiciozno

Akademik Kurjak: BiH ima 224 doktora znanosti u dijaspori, pomalo ćemo ih vraćati

Piše desk  /  27.11.2021., 12:54h
Međunarodna akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu Europa u Sarajevu održala okrugli stol na temu "Kuda ide Bosna i Hercegovina".

O brojnim aktualnim temama i problemima koji opterećuju i s kojima se suočava BiH, ali i potencijalnim rješenjima govorili su akademik Asim Kurjak, predsjednik IANUBiH, te akademici Sead Alić, Žarko Papić, Žarko Primorac, Izet Mašić, kao i prof. dr. Halima Resić, redovna članica IANUBIH i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

"Preko milijun i pol građana BiH je u dijaspori i drugi smo u svijetu po tome. Od toga je 224 doktora znanosti i 117 pjesnika i književnika. Nemamo još uvijek odgovora kako te uspješne građane BiH vezati s maticom zemljom. Pokušat ćemo ih pomalo vraćati", kazao je Kurjak.

Dina Selesković, akademska skulptorica i voditeljica razreda za dijasporu IANUBiH, podsjetila je da su podaci Svjetske banke za BiH poražavajući kada je emigracija u pitanju.

"Dijaspora BiH u svijetu je jedan nevjerojatan resurs koji BiH ima, ali je neiskorišten zbog letargičnosti i manjka institucionalnog pristupa dijaspori. Što je veća naša posvećenost suradnji s dijasporom postojat će veća mogućnost da se uhvatimo u koštac s svim promjenama koje se događaju u našem društvu", kazala je Selesković

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:20