StoryEditor

Ahmetović: Redatelj stvaranja ovakve SDA je Bakir Izetbegović

Piše D  /  21.02.2018., 07:02h

Zastupnik u Parlamentu BiH, nekadašnji SDA-ovac i jedan od osnivača Nezavisnog bloka, Sadik Ahmetović, prokomentirao je aktualna dešavanja u Stranci demokratske akcije te za glavnog krivca istakao predsjednika Bakira Izetbegovića.

"Ne mislim da je ovo početak kraja, ali će se SDA sa ovim principima koje ima svesti na malu političku stranku s obzirom na sve što smo govorili nakon zadnjeg Kongresa koji je bio pokraden. Rukovodstvo SDA je tada izabrano na nedemokratski način. Stranka nema budućnost ako su temelji postavljeni na takav način. Siguran sam da je direktni redatelj stvaranja ovakve SDA Bakir Izetbegović jer nije uspio ono što su radila prethodna dva predsjednika odnosno okretala stranku spram potreba i ciljeva države BiH. Bakir Izetbegović je stranku sveo na potrebe svojih ljudi i prijatelja koji imaju samo ličnu korist što su u rukovodstvu SDA. SDA više nije potreba Bošnjaka ni BiH, ona je potreba nekolicine ljudi.  Na način kako funkcionira i koju ulogu daje u političkom životu SDA više šteti BiH i Bošnjacima nego druge stranke koje su dominantno bošnjačke", rekao je za N1 Sadik Ahmetović.

Komentar na situaciju u Tuzlanskoj županiji i sukobu struja u SDA?

"To je refleks nečega što nema principa u SDA. Ona je cijelo vrijeme funkcionirala na način da je svaka regija u BiH, gdje ima političku snagu, bili su manji ili veći predsjednici stranaka koji su bez ikakvog sustava funckionirali i donosili odluke koje su bivale ili su u interesu ponekad županije, a nekada zaradi nekih pojedinaca", rekao je Ahmetović i nastavio:

"Bego Gutić je proizvod Mirsada Kukića. Kukić je predložio Gutića i ne mislim da je Kukić jedini krivac za dešavanja u TK. Ima više krivaca i mislim da je trebalo naći prostora da se u vremenu poslije Kongresa isprave nepravilnosti koje su dale refleksije koje imamo danas u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Zašto biti poslušnik Bakira Izetbegovića ako on vodi SDA tako da je podredi samo sebi?", smatra Ahmetović, navodi N1.

Šta se događalo sa SDA pa se događa ovo danas?

"SDA je imala svoju historijsku ulogu kada je SDA vodio Alija Izetbegović. Alija Izetbegović je procijenio da je najbolji kandidat za nasljednika Sulejman Tihić. Tihić je na europski način vodio SDA i od nje pravio europsku stranku na način da je sve više ličila na moderne europske stranke. Dolaskom Bakira Izetbegovića na mjesto predsjednika SDA on je zanemario kompletan proces demokratizacije SDA i pretvorio je u porodičnu stranku za nekoliko ljudi. Rezultat toga je ovo što imamo danas", mišljenja je Ahmetović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:50