StoryEditor

Afrikanci u Kini žale se na diskriminaciju zbog koronavirusa: ‘Optužuju nas da širimo zarazu‘

Piše D  /  11.04.2020., 10:04h

Građani afričkih korijena izbačeni su iz svojih domova bez najave, prebačeni u hotele i nasumično testirani ili stavljeni u 14-dnevnu karantenu unatoč tome što nisu dugo napuštali zemlju, prenose mediji.

Guangzhou je dom najvećoj afričkoj zajednici u Kini.

Šef delegacije Afričke unije Moussa Faki Mahamat pozvao je kineskog ambasadora pri toj organizaciji Liu Yuxija i izrazio "veliku zabrinutost zbog pritužbi na loše postupanje prema Afrikancima u Guangzhou", napisao je Mahamat na Twitteru.

Pozvao je Peking da poduzme "hitne korektivne mjere."

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je prošli tjedan da "u Kini sve strane nacije tretiramo jednako". "Odbacujemo navode o različitom tretmanu i imamo nultu toleranciju za diskriminaciju", dodao je.

No priznao je da se "povremeni incidenti i nerazumijevanje" događaju u pokušajima da se pobijedi virus i spriječi uvoz novih slučajeva.

Strah od drugog vala zaraze koronavirusom u Kini, gdje se virus pojavio, sve više okreće ljude protiv stranaca, s obzirom na to da je najveći broj novih zabilježenih slučajeva uvezen izvana.

Međutim, 90 posto slučajeva kineski su državljani koji se vraćaju kući, pokazuju službeni podaci.

Prošli tjedan vlasti u Guangzhouu objavile su da su petorica Nigerijaca bili pozitivni na virus, što je privuklo puno medijske pažnje, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:07