StoryEditor

Afrička svinjska kuga u Mađarskoj

Piše D  /  28.04.2018., 03:04h

Afrička svinjska kuga (ASK), jedna od najopasnijih bolesti svinja koja znatno utječe na promet svinja i ima ozbiljan ekonomski učinak na poljoprivredno stanovništvo, posebno proizvođače i uzgajivače svinja, došla je do hrvatske granice. Bolest se pojavila u Mađarskoj u sjevernom dijelu te susjedne zemlje, prenosi Večernji.ba

Ova bolest može nanijeti dalekosežne posljedice za svinjogojsku proizvodnju jer nema učinkovitog cjepiva i, kad se pojavi, cijela se populacija svinja mora usmrtiti. Sada je već prisutna u sedam zemlja u EU – u Poljskoj, Litvi, Letoniji, Ukrajini i Bjelorusiji te Češkoj.

Mađarska je ovaj tjedan izvijestila o prvom izbijanju spomenute virusne bolesti unutar populacije divljih svinja, a locirana je u županiji Heves, na sjeveru zemlje, nedaleko od granice sa Slovačkom. Odmah je obaviještena i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). 

Češka angažira i vojsku

Do sada je na razini EU evidentirano 2138 slučajeva, a samo u Poljskoj 104 nova slučaja od početka godine. Zbog opasnosti od širenja bolesti ovih se dana hitno sastala i Copa Cogeca, europsko udruženje poljoprivrednika u Bruxellesu, na čijem je sastanku objavljeno da je do sada bolest prouzročila štetu od oko 1,5 milijardi eura u sektoru.

Prema neslužbenim informacijama, sve više zemalja sprema poduzeti radikalne mjere odstrela dijela populacije divljih svinja, koje su uglavnom glavni prijenosnici bolesti, a već sada postoje naznake da će Češka angažirati čak i vojsku da krene u smanjivanje populacije divljih svinja te da slično planira i Mađarska.

S obzirom na to da Hrvatska graniči s Mađarskom, ovako radikalna mjera mogla bi utjecati na bježanje divljih svinja prema Hrvatskoj, što bi moglo dovesti do pojave bolesti i kod nas. Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske, kaže da je pojava bolesti u susjednoj Mađarskoj zvono na uzbunu jer je očito da se približila te da je potrebno poduzeti preventivne mjere. Kaže da se najveći dio domaće proizvodnje svinja odvija u blizini mađarske granice što je veliki problem, no još je veći problem što se iz Mađarske uvoze i velike količine živih životinja, ali i mesa. 

Žica ih može spriječiti

– Sreća je što je Mađarska zbog migrantske krize na granici s Hrvatskom i Srbijom postavila žičanu ogradu, što može divlje svinje spriječiti u dolasku do nas – kaže. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić ističe da je afrička svinjska kuga opasnija od ptičje gripe, koja se pojavljuje sezonski. Hitno je potrebno angažirati sve inspekcije kako bi se na vrijeme krenulo s preventivnim mjerama.

Ističe da je Hrvatska prošle godine uvezla više od 400.000 prasaca, od čega čak 30.000 iz Mađarske, a od 16.000 svinja težih od 50 kg iz Mađarske je došlo njih čak 14.000. U Hrvatskoj je prošle godine svinje držalo više od 94.000 poljoprivrednih gospodarstva, a u uzgoju je bilo oko 1,4 milijuna svinja.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 13:27