StoryEditor

Afrička svinjska kuga se širi Europom, hrvatske vlasti naredile izlov divljih svinja

Piše D  /  03.02.2019., 09:02h

Afrička svinjska kuga ubrzano se širi Europom, a prema procjeni stručnjaka prijeti i Hrvatskoj te bi mogla biti pogubna za naše svinjogojstvo. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede poduzelo radikalnu mjeru - izdana je naredba o smanjenju broja divljih svinja - izlovom do biološkog minimuma.

Za dugogodišnjeg uzgajivača svinja Željka Lukača iz Kokinca pokraj Bjelovara odluka ministarstva potpuno je opravdana. S obzirom na to da smo u svinjogojstvu dotaknuli dno i proizvodimo samo za 40 posto vlastitih potreba - preventiva protiv afričke kuge jedini je izbor, prenosi HRT.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je mjera nužna kao dio naciolnanog kriznog plana nakon procjene stručnjaka. Posljedice koje mogu biti za hrvatsko svinjogojstvo su strašne i za prerađivačku industriju ali i za cijeli fond divljih svinja. Tamo gdje se pojavi virus - u tome lovištu više neće biti divljih svinja. Ministar je na temelju naredbe dao uputu da se odstreli 50 posto matičnog fonda, kaže državni tajnik Željko Kraljičak.

Dio je lovaca zabrinut radikalnim mjerama jer dopušten je lov na divlje svinje i tijekom lovostaja, ali i na majke s mladunčadi. U Lovačkom savezu smatraju kako je nužno poštovati europske mjere.

- Bit će problema za lovce jer će se smanjiti i lovni turizam, manje će biti gostiju. Divlja svinja se relativno brzo obnavlja tako da vjerujem da to neće podnijeti velike troškove. Poljska je odlučila da preko 200 tisuća  svinja mora biti eutanazirano, tj. odstrijeljeno. Gripa se širi preko Mađarske, a zahvaćena je gotovo cijela Rumunjska. Njemačka je prije dvije godine odstrijelila gotovo 80 posto populacije divljih svinja, kaže tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.

Udruge zaštitnika životinja negoduju zbog takve odluke jer u Hrvatskoj nema zaraze, no s druge strane stručnjaci upozoravaju - kad zaraza nastupi, već je prekasno.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:41